jouw leven,

jouw avontuur!

Online – Workshops – Ontmoeting

Zaterdag 10 april 2021 was het zover: de allereerste Bi+ Dag online georganiseerd door Bi+ Nederland.  Je kunt het verslag van die dag hier lezen.

Het leven is één groot avontuur en dat geldt zeker voor mensen met bi+ gevoelens en ervaringen! Op de Bi+ Dag online kon je dan ook kiezen tussen verschillende interessante workshops die jouw persoonlijke avontuur inhoudelijk versterken.

Daarnaast leerde je op de Bi+ Dag online ook andere mensen kennen die, net als jij, weten wat het is om bi+ gevoelens en ervaringen te hebben.

Programma Bi+ Dag online

Opening en panel

Om 10 uur begon de Bi+ Dag online met een razend interessant panelgesprek.

Centraal stond de vraag ‘Hoe gaat het met bi+ mensen in Nederland?’ Gespreksleiding is in de capabele handen van Esther Wouters, de Bi+ Dagvoorzitter. Je kunt dit panel hier terugkijken

Shirodj Raghoenath

(hij/hem)

zat in het panel als

Politiek activist

“Zelf identificeer ik me als bi/pan/queer.”

Naomi Veldwijk

(zij/haar)

zat in het panel als

Poetry performer, schrijver

“Ik identificeer me als panseksueel.”

Astrid Oosenbrug

(zij/haar)

zat in het panel als

Voorzitter COC Nederland

“Als bi+ vrouw en tevens voorzitter van COC Nederland hoop ik een rolmodel te kunnen zijn voor bi+’ers.”

Foto: Vincent Boon voor COC Nederland

Jantine van Lisdonk

(zij/haar)

zat in het panel als

Coördinator kennis, onderzoek en beleid Bi+ Nederland

“Ik ben bi+ minded geworden, omdat ik net zoals veel bi+ mensen niet wil denken en leven in hokjes.”

Workshops eerste ronde

Na een korte pauze gingen we om 11:15 uur verder met de keuze uit vier workshops. De workshops duurden ongeveer 90 minuten.

1.1 Ben je er pas net achter dat je bi+ bent, en weet je nog niet helemaal wat je ermee moet? Dan is de Newbi workshop van Sara Verlee zeker een goed plan.

1.2 Ben je benieuwd naar dynamieken binnen relaties terwijl je meer aandacht wilt geven aan je bi+ kant, dan heeft Robbert Nijziel echt goeie inspiratie voor je.

1.3 Heb je het idee dat je leven soms een beetje uit de bocht vliegt en wil je meer balans vanuit je eigen kern? Esther Zwietink weet waar je het over hebt. Zelfzorg!

1.4 Joost van den Vondel schreef: “De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel.” Marijn Hermanus laat je spelen volgens de principes van improvisatietheater. Welke rol speel jij?

 

Sara Verlee

(zij/die)

gaf de workshop

Newbi+

 

1.1 Dit is een laagdrempelige workshop voor mensen die net hun bi+ zijn ontdekt hebben/aan het ontdekken zijn.

Je krijgt praktische handvaten aangeboden in het ontdekken van je seksualiteit en de bi+ community, gepaard met support van de bi+ gemeenschap (en andere newbi’s).

 

Over Sara: “Ik ben een uitgesproken bi+ persoon, en maak een podcast over dit onderwerp!”

 

Robbert Nijziel

(hij/hem)

gaf de workshop

Leef je verlangen, het 8 stappenplan

 

1.2 Zit je als bi+ mens in een relatie? Of ben je single en zou je een relatie willen? Dan is deze workshop echt iets voor jou!

In deze workshop neem ik je mee in de verschillende stappen om je bi+ zijn te leven.

We gaan elkaar beter leren kennen en ervaringen uitwisselen die je kunnen helpen en inspireren.

Daarnaast krijg je concrete ‘do’s en do-nots’ mee van andere bi+ mensen die je zijn voorgegaan op dit pad.

Tijdens deze workshop ontdek je:
– in welke fase je zit,
– of dat klopt met wat je wilt en écht verlangt
– en wat je nodig hebt om een volgende stap te zetten.

 

Robbert is trainer en coach en heeft een eigen bi+ coach praktijk in Zeist, schrijft voor het bi+ blog en organiseert daarnaast wandelingen voor bi+ mannen.

Esther Zwietink

(zij/haar)

gaf de workshop

Zelfzorg voor mensen met een actief bi+ leven

1.3 ” Zorg goed voor jezelf.” Dat wordt zo gemakkelijk gezegd!

Maar wat is zelfzorg dan eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen?

In deze workshop diepen we uit wat zelfzorg betekent in jouw persoonlijke leven, doen we oefeningen en gaan we hierover in gesprek.

Tijdens deze workshop gaan we het hebben over zelfzorg, en bewustwording van zelfzorg in de breedste zin van het woord. 

Esther is één van de oprichters van Noord Straalt, een centrum voor gezondheid, spiritualiteit en educatie in Amsterdam Noord.

Marijn Hermanus

(hij/hem)

gaf de workshop

Bi+ Impro

 

1.4 In de workshop Bi+ Impro gaan we aan de slag met de basis van improvisatietheater.

Je ontdekt op een speelse manier hoe je zonder voorbereiding een verhaal of een scène kunt maken. Ik laat je ervaren dat dit niet eng is, maar juist heel veilig. Impro is een safer space.

In deze workshop maak je kennis met de vaardigheden die nodig zijn voor impro én hoe deze vaardigheden bruikbaar zijn in allerlei andere situaties.

 

Marijn is trainer en docent improvisatietheater. “Ik ben zelf bi, en ik zet me ook in als vrijwilliger voor Bi+ Nederland.

 

Workshops tweede ronde

Na een half uurtje pauze gingen we om 13:15 verder met nog een paar workshops!

Ben je benieuwd naar hoe de workshops waren? Lees het verslag hier

2.1 Heb je wel eens heel duidelijk je eigen verhaal willen vertellen, maar toen je je mond opendeed merkte je dat er eigenlijk alleen maar wat kreten uitkwamen? In deze workshop Storytelling neemt Yinske Silva je mee om ervoor te zorgen dat je verhaal een kop, een staart en een midden heeft!

2.2 Merk je aan je omgeving dat ze helemaal geen rekening houden met dat jij bi+ bent? Ga je gesprekken over je eigen bi+ zijn graag uit de weg ook omdat je niet goed weet hoe je deze gesprekken moet voeren? Dan is de bi+ empowerment workshop van Michael van Roosbroeck echt een aanrader om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

2.3 Vraag je jezelf wel eens af wat je nu precies zoekt in een relatie? Wat de voorwaarden zijn van een veilige en fijne relatie? Hoe ook jij gelukkig kan zijn samen met je partner(s)? Relatiecoach Hermine Kroon duikt in deze workshop naar de diepere lagen van je relaties.

2.4 Tijdens deze lockdown is het voor veel mensen duidelijk geworden hoe belangrijk fysiek contact eigenlijk voor hen is. Maar er zijn manieren om de ergste huidhonger een stuk minder pijnlijk te maken. Ook als de lockdown voorbij is en je per ongeluk toch alleen bent. ‘Knuffelcoach’ Wilrieke Sophia weet raad!

Yinske Silva

(zij/haar)

geeft de workshop

Storytelling

2.1 In deze workshop Storytelling leer je hoe je jouw verhaal op jouw manier kan vertellen. Dat doen we vanuit de (podium)kunst van Storytelling; het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je dat zegt. 

Je leert hoe je snel en effectief een verhaal opbouwt en daarin met je eigen stijl kan laten zien wat jij belangrijk vindt. Zo kan je jouw waarheid en ervaring vol overtuiging brengen, hoe groot of hoe klein dan ook. Voor de workshop hoef je nog geen ervaring met storytelling te hebben! 

Yinske Silva’s werk gaat over de stem, op vele manieren. Op het podium is ze zangeres, improvisator, stand up presentator en moderator. Naast het podium is ze stemdocent, werkt ze als (provocatief) coach en trainer.

Haar stijl kenmerkt zich door hartelijkheid, eigenheid, humor en scherpte. Yinske is altijd op zoek naar de stem en het verhaal van mensen. 

Je vind haar website hier

Michael van Roosbroeck

(hij/hem en die/hun)

geeft de workshop

Bi+ empowerment

2.2 Tijdens deze sessie krijg je enkele basisconcepten rondom bi+ aangereikt, zodat je gemakkelijker kan praten over wat bi+ zijn voor jou betekent.

Daarnaast ontdekken we samen, aan de hand van concrete vragen die aanmoedigen tot zelfreflectie, wat jou helpt om je zelfzekerheid te versterken, ten opzichte van jezelf en mensen met wie je in contact komt.

In deze workshop leer je wat empowerment betekent, wat specifiek voor bi+ personen meespeelt, wat je zoal kan helpen om je zelfzekerheid te vergroten, hoe je ook anderen kan helpen zich sterker te voelen.

Michael is educatief medewerker bij Çavaria en daarnaast coördinator Werkgroep Bi+ en B Curious, de jaarlijkse Vlaamse trefdag voor en door bi+ personen en hun omgeving.

Samen met de Vlaamse bi+ verenigingen organiseren we activiteiten en zichtbaarheidsacties om de bi+ community te versterken en beter bekend te maken.

Hermine Kroon

(zij/haar)

geeft de workshop

Vormgeven bi+ relaties

2.3 Safety first: hoe je jezelf kunt zijn en blijven in een relatie en in de wereld, als je afwijkt van de norm en weinig rolmodellen hebt.

Een goede relatie is een veilige relatie. Wat we geleerd hebben en ook wat we niet geleerd hebben toen we opgroeiden, bepaalt hoe bevredigend onze volwassen relaties zijn. Inzicht helpt je je relaties veiliger en fijner te maken.

Deelnemers leren wat de essentie is van een goede, veilige relatie, in wat voor vorm dan ook. Ze krijgen inzicht in hun hechtingsstijl en hun copingmechanismen. Ze leren hoe die coping verbinding in de weg staat, en krijgen handvatten om het veiliger te maken om zichzelf te laten zien aan mogelijke partners en de wereld, stapje voor stapje, zonder daarbij zichzelf of anderen te bezeren.

Hermine is EFT Relatietherapeut en relatiecoach. Ze heeft affiniteit met het verbreden van het landschap, als het gaat over identiteit, relaties en seksualiteit.

Wilrieke Sophia

(zij/haar of die/diens)

geeft de workshop

Bi+ intimiteit en consent

2.4 Rock the Lockdown: een andere manier van aanraken en verbinden. Velen van ons zullen meer tijd alleen doorbrengen dan anders, en ook daten is lastig. In deze workshop verkennen we manieren om zowel alleen als met een ander tóch fysieke verbinding te ervaren.

Als deelnemer aan deze workshop leer je grenzen en verlangens voelen en communiceren, krijg je inspiratie voor intimiteit op afstand en tools om ook alleen een oxytocine boost te creëren!

Wilrieke is Intimacy Coach & Educator, haar website vind je hier

“Ik identificeer me als queer, polyamoreus, kinky – en eigenlijk alles wat buiten de heteronormatieve paradigma’s valt.”

Afsluiting met optreden

Om 15:00 uur was dan alweer de afsluiting van de allereerste Bi+ Dag online!

Dagvoorzitter Esther Wouters en Barbara Oud maakten de balans op van een dag vol bi+ verhalen en ervaringen.

Naomi Veldwijk, auteur van Queer Bedtijdverhalen las voor uit eigen werk.

Esther Wouters

(zij/haar)

 

Bi+ Dagvoorzitter

“Vanaf mijn puberteit was helder dat ik bi ben, maar wat dat betekende voor mijn liefdesleven was zoeken. Ik heb lang gedacht dat ik in een relatie met meerdere mensen zou belanden.

Het is één partner geworden, een transvrouw waarmee ik ontzettend gelukkig ben. Ze heet Petra en omdat we zo goed bij elkaar passen zeg ik voor de grap weleens dat ik Petraseksueel ben.”

Barbara Oud

(zij/haar)

Voorzitter Bi+ Nederland

“Samen met mijn vriend heb ik een samengesteld gezin met drie kinderen, waarvan twee tieners en een peuter.

Als je ons op straat zou tegenkomen, zou je denken dat ik hetero ben, maar dat is dus niet zo! Ik kom veel onwetendheid tegen over bi+, en zie dat bi+ mensen het lastig kunnen hebben.

Ik wil een bijdrage leveren aan een wereld waarin bi+ net zo gewoon is als hetero- en homoseksualiteit!”

 

Sponsors

 

Bi+ Nederland is trots dat het Bob Angelo Fonds, de Rose Jo(n)ker en het Blauwe Fonds deze Bi+ Dag online ondersteunen.

Deze Bi+ Dag online zou ook niet mogelijk zijn geweest zonder de ondersteuning van het Ministerie van OCW Wij zijn ook hen bijzonder dankbaar.


Programma in vogelvlucht

10:00 – 10:15

Plenaire opening door Esther Wouters (Bi+ Dagvoorzitter) en Barbara Oud (voorzitter Bi+ Nederland)

10:15 – 11:00

Panelgesprek ‘Hoe gaat het met bi+ mensen in Nederland?’

Deelnemers: Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland), Shirodj Raghoenath (politiek activist), Noami Veldwijk (poetry performer, schrijver) en Jantine van Lisdonk (coördinator kennis, onderzoek en beleid Bi+ Nederland)

Gespreksleider Esther Wouters

11:00 – 11:15

Pauze

11:15 – 12:45

Workshopronde 1

1.1 Newbi+

Voor het eerst open over je bi+ gevoelens en ervaringen? Dan is deze workshop voor jou! Sara Verlee is de gespreksleider in deze workshop.

1.2 Leef je verlangen, het 8 stappenplan

Bi+ coach Robbert Nijziel inspireert je om je bi+ verlangens te leven en heeft een overzichtelijk stappenplan ontwikkeld voor iedereen die in een relatie zit en graag meer uit het leven wil halen. Een praktische workshop over hoe je je bi+ verlangens herkent en wat je nodig hebt om daarin met je partner een volgende stap te zetten. En leer van anderen die je voorgegaan zijn op dit pad.

1.3 Zelfzorg voor mensen met een actief bi+ leven

Esther Zwietink is de oprichter van Noord Straalt, een centrum voor gezondheid, spiritualiteit en educatie in Amsterdam. Daarnaast weet ze uit eigen ervaring maar al te goed waar je als mens met bi+ gevoelens en ervaringen tegenaan kunt lopen. In deze workshop hebben we tijd en aandacht voor jou en je behoeftes. Een workshop vol met oefeningen, uitwisseling en zelfzorg tips.

1.4 Bi+ impro

Marijn Hermanus is docent improvisatietheater en bi+. In deze workshop neemt hij je mee door de beginselen van impro en laat hij je spelen met een speciale bi+ opdracht.

12:45 – 13:15

Pauze

13:15 – 14:45

Workshopronde 2

2.1 Storytelling

Yinske Silva is zangeres, improvisator, stand up presentator, moderator, stemdocent, coach en trainer. In deze workshop leert ze jou de basics van Storytelling, zodat jij nooit meer met je mond vol tanden hoeft te staan!

2.2 Bi+ Empowerment

Michael van Roosbroeck is educatief medewerker en trainer bij Çavaria in Vlaanderen en coördinator van B Curious en het Vlaamse bi+ vrijwilligers netwerk. In deze workshop geeft hij je de tools om zelfverzekerd bi+ te zijn.

2.3 Vormgeven bi+ relaties

De meeste mensen met bi+ gevoelens en ervaringen belanden vroeg of laat wel eens in relaties met mensen die niet bi+ zijn. Relatiecoach Hermine Kroon neemt je mee in haar relatiepraktijk en geeft praktische tips over hoe zij mensen begeleid om elkaar weer te bereiken binnen relaties.

2.4 Bi+ intimiteit en consent

Hoe ben je lief voor jezelf en lief voor anderen zonder dat het al te ongemakkelijk wordt? Wilrieke Sophia is intimiteitscoach en helpt je in solo, mono en poly situaties van jezelf en van anderen te houden.

14:45 – 15:00

Pauze

15:00 – 15:30

Afsluiting Bi+ Dag online met Esther Wouters, Barbara Oud en Naomi Veldwijk

 

bi+ nieuws in je mailbox!

volg ons op social media