bi+ is een overkoepelende term

Zoals je in de bi+ boom kunt zien, is bi+ een hele brede term. Je hoeft jezelf niet biseksueel, panseksueel of queer te noemen om bi+ te zijn.

Als je verliefd kunt worden op meer dan één geslacht of gender, ben je bi+. Als je seks kunt hebben met meer dan één geslacht of gender, ben je bi+.

Je hoeft jezelf geen bi+ te noemen om bi+ te zijn. Net zoals je jezelf ook niet monoseksueel hoeft te noemen als je alleen maar op mannen of op vrouwen valt.

naar schatting één miljoen Nederlanders hebben bi+ gevoelens of ervaringen

Gewoon een keer verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, of seksueel opgewonden raken van je beste vriend of vriendin. Het kan zomaar gebeuren!

Je bent gewoon een mens met gevoelens en verlangens. Of je iets met die gevoelens en verlangens gaat doen is aan jou en die ander.  Jij doet jij.

de monoseksuele norm

Val je op mannen óf val je op vrouwen? Ben je hetero óf ben je homo of lesbisch? Soms lijkt het net alsof de keuze heel erg beperkt is. Of jij je even wilt aanpassen, want je móet kiezen. Onzin natuurlijk.

Maar als je bi+ gevoelens of ervaringen hebt kun je er vaak niet omheen. Je wordt verliefd op een vrouw maar weet zeker dat een eerdere verliefdheid op een man ook echt was. Of je raakt opgewonden van iemand die non binair door het leven gaat. De verwachtingen uit de samenleving kunnen heel strikt zijn. Vaak komt de vraag op: wat ben je dan? Ben je dan toch homo? Of lesbisch? Daardoor krijgen mensen het idee dat deze gevoelens of ervaringen geen plek mogen hebben. Dat ze niet serieus worden genomen door anderen. Dat kan vervelend zijn en gevolgen hebben.

Bijvoorbeeld dat je onzeker wordt over wie je bent. Of dat je je schaamt. Of dat je boos wordt op jezelf en je jezelf gaat straffen voor je gevoelens. Dit is allemaal niet nodig, maar het kan gebeuren als je van jezelf eist dat je (‘net als veel mensen om je heen’) monoseksueel moet zijn.

gender

Als je wordt geboren krijg je op basis van je lichamelijke uiterlijk een geslacht mee. Bijna altijd is dat ‘jongen’ of ‘meisje’. En soms intersekse. Vervolgens leer je hoe jongens en meisjes zich horen te gedragen, eruit horen te zien en leuk horen te vinden. Dit gaat over wat mannelijk en vrouwelijk is. Wat precies als ‘mannelijk’ of als ‘vrouwelijk’ wordt ervaren, kan per tijd en per cultuur verschillen. Dit heet gender.

Vaak is je opvoeding erop gericht dat je ‘netjes’ in het heteroseksuele plaatje past en dat je als meisje vrouwelijk bent en als jongen mannelijk. Voor veel mensen is dat prima. Maar niet als je bij jezelf merkt dat je soms buiten de lijntjes wilt kleuren. Of als die lijntjes je beperken.

Veel mensen die op meer dan één geslacht of gender vallen, zien de wereld niet zo zwart-wit. Sommigen vinden het leuk om met vrouwelijkheid en mannelijkheid te spelen in hun dagelijks leven, en ook in hun seksualiteit.

Er zijn ook mensen die zich niet duidelijk man of vrouw voelen, een beetje van beide of wisselen (bv. non-binair, genderqueer, gender fluïde of gendervariant) of die gender volledig onbelangrijk vinden (agender). Hoe ze hun seksualiteit beleven kan heel divers zijn, maar vaak kunnen ze zich niet vinden in de hokjes hetero, homo of lesbisch. 

Wij zien graag meer ruimte voor mensen om buiten de lijntjes te kleuren. En dat de lijntjes worden opgerekt of minder belangrijk worden, zodat iedereen zichzelf kan zijn.

transgender en bi+ 

Vaak weten mensen heel zeker dat ze man of vrouw zijn. Als je in een lichaam bent geboren dat bij je past, dan hoef je niet veel moeite te doen om anderen te overtuigen dat je echt man of vrouw bent. Voor veel trans mensen ligt dit vaak net even iets anders.

Ga je je lichaam laten veranderen en in transitie (bv. door hormonen of operaties)? Dan kan ook je seksualiteit veranderen. Hoe belangrijk is je seksualiteit, wat wil je op seksueel or romatisch gebied en op wie val je? Uit onderzoek is bekend dat ongeveer één derde van alle trans mensen bi+ gevoelens of ervaringen hebben. Wáárom dit zo is, weten we niet.

relaties

Bi+ mensen kunnen, net als monoseksuele mensen, op allerlei manieren liefde, lust, verlangen en relaties ervaren. Dit staat los van bi+ zijn. Toch is een bekende misvatting dat bi+ mensen niet ‘trouw’ kunnen of willen zijn aan 1 relatiepartner. Dat klopt niet. Wel kan bi+ zijn tot ongemak leiden, als een (monoseksuele) partner geen ruimte geeft. Of wanneer een partner onzeker wordt van jouw bi+ gevoelens.

Wat zoek jij in een relatie en wat verwacht je van je partner(s)? Wil je een huisje-boompje-beestje leven met een gezin en 1 partner? Wil je dit, maar ook meer dan dat? Of ben je een ongebonden seksavonturier? Dat is natuurlijk allemaal oké, zolang je partner(s) dat ook oké vindt/en. Welke leef- en relatievorm past bij jou?

Bij monogamie is sprake van een liefdesrelatie tussen 2 mensen. Er is geen ruimte voor andere seksuele of relatiepartners. De meeste bi+ mensen hebben een monogame relatie. Sommige mensen zouden dat wel anders willen maar ervaren daarvoor geen ruimte in hun relatie of hun omgeving.

Bij een open relatie, hebben de partners afspraken gemaakt dat zij buiten de relatie andere mensen mogen zien om liefde, lust of verlangens mee te ervaren.

Openheid en eerlijkheid is hier heel belangrijk en er is sprake van mede-weten en instemming. Het woord ‘vreemdgaan’ past dus niet bij open relaties.

Polyamorie staat voor een levenswijze waarin mensen open staan voor het hebben van liefdesrelaties met meer dan 1 persoon, en dat kan ook seksueel zijn.

Openheid en eerlijkheid is hier heel belangrijk en er is sprake van mede-weten en instemming. Het woord ‘vreemdgaan’ past dus niet bij polyamorie.

Onder bi+ mensen komen dus allerlei leefvormen en relaties voor, net als bij monoseksuele mensen. Uiteindelijk is respect voor elkaar en een eerlijk en open gesprek in alle vormen van relaties belangrijk.

Bi+ Nederland wil dat iedereen liefde, lust, verlangens en relaties kan ervaren los van vaststaande normen en verwachtingen, wel met inachtneming van wederzijdse toestemming, respect voor elkaar en gelijkwaardigheid!

bi+ nieuws in je mailbox!

volg ons op social media