Bi+ Nederland viert vijfjarig bestaan op Bi Visibility Day 

Update: ten tijde van publicatie van dit bericht/document gaven de cijfers uit onderzoek reden om uit te gaan van ongeveer 1 miljoen bi+ mensen in Nederland. Uit cijfers in de Veiligheidsmonitor van 11 oktober 2024 van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat we uit kunnen gaan van 1,7 miljoen bi+ mensen in Nederland.

Hoewel over de precieze datum van oprichting de meningen verschillen – want is het nu het moment van het zetten van de handtekening onder de statuten of het inschrijven bij de KvK? – over één ding bestaat geen twijfel, het vijfjarig bestaan van Bi+ Nederland is een feestje waard! 

Afgelopen zondag was er een lustrum lunch voor iedereen die zich in de afgelopen vijf jaar voor Bi+ Nederland heeft ingezet voor de emancipatie van bi+ mensen. Een mooi moment om stil te staan bij alle ontwikkelingen én een toekomstbeeld.  

De eerste stappen: Van denktank tot stichting 

De weg naar de oprichting van Bi+ Nederland begon al in 2016, door betrokkenheid bij de EuroBiCon, een Europese conferentie over biseksualiteit. Een aantal deelnemers wilden de kennis en het netwerk dat ze hadden opgedaan tijdens de conferentie bestendigen en startten de Onafhankelijke Bi Denktank. Het doel? De vraag onderzoeken: “Wat is er aan de hand met bi+ mensen?” Het werd al snel duidelijk dat er meer nodig was dan alleen nadenken over deze vraag. Actie was vereist. Actie werd ondernomen. En hoe! 

Deze kerngroep besloot in de late zomer van 2019 een stichting op te richten. Avonden vol overleg volgden. In een klein kantoor in Amsterdam Noord bouwden we aan plannen. Ons harde werk loonde, want al kort na de inschrijving kreeg de stichting een subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Hiermee konden we onze eerste projecten starten en een organisatie opzetten die zich bezig zou gaan houden met onderzoek, community building, en pleitbezorging. 

Groei en impact: Van kleine stichting naar gevestigde organisatie 

Sindsdien heeft Bi+ Nederland een enorme groei doorgemaakt. We zijn als organisatie nu onderdeel van de Alliantie Kleurrijk en Vrij, samen met COC Nederland, Transgender Netwerk en NNID, en ontvangen een vijfjarige subsidie van OCW. We werken met een toegewijd team van vijf medewerkers, vier bestuursleden en meer dan dertig vrijwilligers vanuit een kantoor in Amsterdam. 

Deze groei bracht een professionalisering met zich mee, ook zichtbaar in onze output. Diverse onderzoeken zijn gepubliceerd, waaronder het Grote Bi+ Onderzoek, en we hebben tools ontwikkeld zoals de Bi+ Inclusieve Taalwijzer en de Bi+ Inclusiescan. Daarnaast organiseerden we 70 community-evenementen, zoals meetups, workshops en de inmiddels iconische Bi+ Boot tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam. 

Ook op het gebied van pleitbezorging heeft de organisatie successen geboekt. In de Tweede Kamer werd de eerste bi+ motie aangenomen, en tijdens het emancipatiedebat nam de minister het krachtig op voor de bi+ gemeenschap. Bovendien werd er samengewerkt aan bi+ inclusieve vraagstellingen in onderzoeken van onder andere het CBS. 

Een groeiende gemeenschap: Samen sterker 

Een hoogtepunt voor Barbara Oud, een van de oprichters en directeur van Bi+ Nederland, was de Pride Walk van 2021. Ondanks de regen en de coronamaatregelen, werd het een moment van verbondenheid en zichtbaarheid. “Toen ik me omdraaide, zag ik alleen maar mensen met bi+ vlaggen en borden. Het werd me toen duidelijk dat Bi+ Nederland groter was gegroeid dan wij als kernteam. Het was een gemeenschap geworden,” vertelt Barbara. 

Wereldwijd kennen we geen andere organisatie zoals Bi+ Nederland die specifiek werkt aan bi+ inclusie. We vermoeden dat we de best gefinancierde bi+ organisatie ter wereld zijn, en zien het als onze verantwoordelijkheid om ons ook internationaal in te zetten voor meer bi+ inclusie. Zo werken we momenteel met Spectrum samen in het project Bi+ Equal, gefinancierd door de Europese Commissie, met als doel een Europese bi+ paraplu organisatie op te richten. Ook werken we samen met internationale bi+ activisten als Robyn Ochs in de organisatie van de Bi+ World Meetups.

Dankbaarheid en toekomstplannen 

Dit vijfjarig bestaan had niet bereikt kunnen worden zonder de inzet van alle vrijwilligers, medewerkers en de bi+ gemeenschap zelf. “Zonder jullie zouden we hier nu niet staan,” benadrukt Barbara. De toekomst van Bi+ Nederland is ambitieus, juist ook in het huidige politieke klimaat, met nog meer plannen voor onderzoek, community en pleitbezorging. 

Vandaag, op Bi Visibility Day 2024, kijken we terug op een geslaagde lustrum lunch, maar vooral ook een geslaagde vijf jaar. We vieren dus niet alleen de zichtbaarheid van bi+ mensen, maar ook de groei, kracht en impact van Bi+ Nederland. Samen bouwen we aan een inclusieve toekomst voor de meer dan 1 miljoen bi+ mensen in Nederland. 

 

ook interessant…

nieuwe website

nieuwe website

In de vier en een half jaar dat Bi+ Nederland bestaat, hebben we al veel bereikt. We hebben de eerste grote wetenschappelijke onderzoeken over bi+ in Nederland geïnitieerd, we...

Lees meer
nieuwe voorzitter: Esther Wouters

nieuwe voorzitter: Esther Wouters

Update: ten tijde van publicatie van dit bericht/document gaven de cijfers uit onderzoek reden om uit te gaan van ongeveer 1 miljoen bi+ mensen in Nederland. Uit cijfers in de...

Lees meer