bi+ zelfscan

Voor wie?

 • Voor lhbti+ organisaties
 • Voor andere organisaties die zich al bezighouden met bi+, lhbti+, emancipatie en/of diversiteit.
 • Voor andere organisaties die zich willen gaan bezighouden met bi+, lhbti+, emancipatie en/of diversiteit.

Met deze zelfscan kun je toetsen in hoeverre jullie organisatie bi+ inclusief is.

Wat moet je doen?

Om te werken aan meer bi+ inclusie in jullie organisatie:

Voer de bi+ zelfscan uit

Het invullen van de bi+ zelfscan geeft een eerste inzicht in hoe jullie organisatie ervoor staat voor wat betreft bi+ inclusie. De scan bestaat uit 20 vragen. Neem hier goed de tijd voor om een betrouwbare score te krijgen. Je kunt het alleen of met meerdere mensen tegelijk invullen (één keer per organisatie). Aan het einde van de scan volgt een score met toelichting.

NB: Bi+ Nederland gaat vertrouwelijk met alle gegevens om en zal deze niet ongeanonimiseerd delen met anderen. Meer informatie hierover kun je vinden in onze privacy verklaring.

Start hier direct met de bi+ zelfscan:

Lees het 5 punten plan

Het 5 punten plan biedt alle basisinformatie die nodig is om meer bi+ inclusief te worden. De volgende vijf punten komen aan bod:

 1. Kennis
 2. Taal
 3. Cultuur
 4. Representatie en zichtbaarheid
 5. Dienstverlening en producten

Vul de Checklist in

Aan het einde van het 5 punten plan staat een checklist. Vul deze checklist in op basis van de Bi+ Zelfscan score en het gelezen 5 punten plan.

Hoe nu verder

Het 5 punten plan eindigt met concrete adviezen hoe jullie als organisatie kunnen prioriteren om tot een (kort) bi+ inclusie plan te komen, dat kan worden uitgevoerd.

Wat is bi+ inclusie en waarom is het nodig?

Steeds meer organisaties zetten zich in voor diversiteit en inclusie op allerlei vlakken, zowel intern als extern. In een diverse en inclusieve organisatie kunnen medewerkers openlijk en comfortabel zichzelf zijn en zijn producten en dienstverlening voor iedereen.

Ondanks dat veel organisaties steeds meer stappen maken om inclusief te zijn, blijft de inclusie van bi+ mensen vaak nog achter.  Algehele lhbti+ (lesbisch, homo, bi+, transgender, intersekse) inclusie of aandacht voor seksuele en genderdiversiteit schiet bijna altijd tekort in bi+ inclusie. Dit heeft allerlei gevolgen voor bi+ werknemers. In vergelijking met hetero, homo en lesbische werknemers, zijn zij op het werk veel minder open over hun seksuele oriëntatie, ze rapporteren meer werk-gerelateerde psychische klachten en krijgen meer te maken met ongewenst gedrag van collega’s.

Organisaties die zich echt inzetten voor bi+ inclusie, dragen bij aan het verminderen van de monoseksuele norm en bi+ fobie, en ze bevorderen zichtbaarheid, erkenning en ruimte voor bi+ mensen.

Hulp nodig?

Bi+ Nederland kan hulp bieden bij het invullen van de Bi+ Zelfscan of checklist.

Je kunt ook mailen naar zelfscan@biplus.nl

Ander aanbod voor organisaties

Bi+ Nederland biedt ook:

 • Advies in het opstellen van een bi+ inclusie plan
 • Advies in het organiseren van activiteiten
 • Aanbod trainingen, workshops, presentaties
 • Co-creatie van activiteiten
 • Aandragen van bi+ ambassadeurs en andere bi+ mensen voor meer bi+ representatie

De Bi+ Zelfscan en het 5 punten plan zijn ontwikkeld door Bi+ Nederland en financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

ook interessant…