meer ruimte    voor iedereen!

 

Zaterdag 14 oktober 2023 is het zover: de Bi+ Dag georganiseerd door Bi+ Nederland! Eerder was er een online Bi+ Dag in 2021 en een fysieke Bi+ Dag in 2022, ook dit jaar kunnen we weer fysiek bij elkaar komen.

Op de Bi+ Dag is er meer ruimte voor iedereen! Op de Bi+ Dag kan je dan ook kiezen tussen verschillende interessante workshops, er is voor ieder wat wils.

Daarnaast kun je op de Bi+ Dag anderen ontmoeten die, net als jij, weten wat het is om bi+ gevoelens en/of ervaringen te hebben.

Programma Bi+ Dag

  • Inloop: 9:30-10:00Opening met panel: 10:00-11:00Korte pauze: 11:00-11:15Workshopronde 11:15-12:45Lunch: 12:45-14:00Workshopronde 2: 14:00-15:30Korte pauze: 15:30-15:45Afsluiting: 15:45-16:15Napraten vanaf 16:15

Opening en panel

De Bi+ Dag begint met een razend interessant panelgesprek, onder leiding van dagvoorzitter Tirsa With.

Tirsa With

(zij/haar)

dagvoorzitter

Een bruisende bron van nieuwsgierigheid. Bij het grote publiek bekend als presentatrice van Het Klokhuis (NTR), maar door haar hoofd vol vragen en hart vol empathie gaat ze ieder onderwerp aan!

Foto door Sanne Uitvlugt

Esther

(zij/haar)

zit in het panel

“Ik ben in 1968 geboren in het mooie Enkhuizen. Van origine dierenarts, werd ik na reizen door Ierland en Nieuw-Zeeland in 2006 door een schrijfcoach op het vertellerspad gebracht. Op dit moment werk ik als verteller, luisteraar en boekverkoper.

Tijdens mijn middelbare schooltijd werd ik zowel verliefd op mijn biologielerares als mijn wiskundeleraar. Ik heb korte tijd gedacht dat dat voor iedereen kon gelden, maar zonder enkel rolmodel duurde het tot mijn 32e voordat ik eindelijk als bi uit de kast kwam. En dat mocht iedereen toen ook weten!

In de afgelopen decennia is de queer letterwaaier terecht behoorlijk uitgebreid. De zichtbaarheid van de ‘B’ lijkt daarin helaas niet meegegroeid, zowel buiten als binnen de queer community.

Ik voel me daarom toch weer geroepen om te laten zien en te bespreken dat op meer dan één gender vallen geen fase is waar ik nog steeds ‘uit moet groeien’!”

Foto door Patricia Wit

Freddie

(die/hen)

zit in het panel

Freddie is een maker in verschillende disciplines zoals korte film, spoken word en dans. Momenteel volgt hen de opleiding Docent Dans bij Codarts Rotterdam.

Als mens, maker en toekomstig docent hecht die veel waarde aan veelzijdige representatie. Zelf is hen trans nonbinair en queer en mist vaak kwalitatieve representatie van die identiteiten.

Nadine

(hen/zij)

zit in het panel

“Ik identificeer mij als biseksueel en dat doe ik met trots.

Mensen denken snel bij mij dat ik een butch lesbian ben, om hoe ik mij kleed en getrouwd ben met een vrouw. Niets is minder waar, want ik kijk naar wie iemand is en niet wat hun anatomie is.

Wat ik vorig jaar bij de Bi+ Dag verder ontdekt heb is dat mijn liefde ongelimiteerd is. Het leven is niet zwart-wit, ik gebruik het liefst het hele kleurenpalet.”

Foto door Josefine Hoekstra

Sascha

(hij/hem)

zit in het panel

Sascha is een trans activist met het voornaamste doel om de zorg voor trans personen te verbeteren. Toen hij na zijn transitie beter in zijn vel zat, kwam hij er achter bi+ te zijn en hij deelt graag zijn ervaring in deze zoektocht.

Foto door Patricia Wit

Workshops eerste ronde

Tijdens de eerste workshopronde kun je één van maar liefst vijf workshops volgen! 

 

Roos Reijbroek

(zij/die)

geeft de workshop

Wat zoek ik in welke relatie?

 

1.1 Buiten voorgeschreven hokjes, en vanuit onze verlangens, zijn onze relaties creatief hartstikke vormbaar. Als we loslaten dat we al onze behoeften door één persoon vervuld willen krijgen, biedt dat veel mogelijkheden. Samenwerken, zorgen, wonen, spiritualiteit, creativiteit…

Het zijn allemaal manier waarop je kunt matchen met iemand of heel anders kunt zijn. Over romantiek exclusiviteit en seksualiteit hebben we het dan nog niet eens gehad! Een contact kunnen waarderen voor wat we erin vinden, biedt meer vervulling, ontspanning en plezier!

In deze workshop onderzoeken we wat je in jouw contacten zoekt en hoe dat te verwoorden.

Roos is gespecialiseerd in polyamorie, open relaties en intersectionele diversiteit. Als relatietherapeut helpt ze koppels en constellaties emotionele veiligheid en vrijheid te vinden. Ze organiseert al ruim tien jaar De Meerminners en komt op voor vrije keus in liefhebben.

 

Cynthia en Esther

(zij/haar) en (zij/haar)

geven de workshop

Speak Up & Demonstrate!

 

1.2 Deze workshop laat zien wat met positief activisme bereikt kan worden. Humor kan zwaardere thema’s lichter en makkelijker behapbaar maken, zonder gewicht te verliezen. Dit geeft gespreksruimte en opening.

We zoeken bewustwording en manieren om ‘voice’ te vinden bij jou. Waar ga jij van ‘aan’? Waar maak jij je boos over? (yes want boos zijn mag!) En hoe kun je dit omzetten naar jouw quote en eventueel versterkend beeld. Voor deze workshop hoef je niet te kunnen tekenen!

We leren elkaar eerst op informele wijze kennen, we vinden een safe space belangrijk. We sluiten af met de mogelijkheid om te demonstreren waar je voor staat, of houd het nog even lekker voor jezelf.

Cynthia en Ester starte in 2019 op Instagram met lekkerblijvenlikken, designactivisme met humor! Ze kietelen met hun pen taboes, voor meer bewustwording en meer diversiteit op thema’s als menstruatie, seksisme, queerness, de orgasmekloof en genderidentiteit. 

Foto door Daantje Bons

Niki Lou

(zij/hen)

geeft de workshop

Ruimte in labels, bi+ als jezelf!

 

1.3 Welke woorden gebruik je om jezelf te omschrijven? zijn labels voor jou bevrijdend, helpend, beperkend, verwarrend?

In deze workshop ontdekken we samen hoe woorden kunnen helpen om onszelf en anderen beter te begrijpen én hoe we hier onze eigen keuzes in kunnen maken.

We verdiepen ons in verschillende termen en onderzoeken wat bij ons past. Jij mag je gezien én vrij voelen. Niks moet, van alles mag. Kom als jezelf!

Niki is mede-oprichter van SKSPRAAT. SKSPRAAT faciliteert open, inclusieve en vrije gesprekken over identiteit, seksualiteit en intimiteit. Centraal staat wie jij bent en wat jij over jezelf wilt en kunt leren. Ze zijn er voor iedereen; alle leeftijd, identiteiten en vragen. Ook op Instagram te vinden!

 

Shirodj Raghoenath

(hij/hem)

geeft de workshop

Bi+ mannen en mannelijkheid

1.4 Bij deze workshop gaan we op ontdekkingsreis welke druk bi+ mannen ervaren op het gebied van hun eigen gender expressie en seksualiteit. Uit onderzoek weten we dat mannen die afstand nemen van masculiene normen meer te maken krijgen met afwijzing, dan vrouwen die afstand nemen van feminine normen. 

Druk binnen het daten, druk van buitenaf, twijfel aan je mannelijkheid, het gevoel hebben iets te moeten compenseren. We gaan samen uitzoeken waar dit vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan.

Shirodj werkt bij Emancipator aan mannenemancipatie. Zo zet hij zich in om mannen meer bewust te laten zijn van hun mannelijkheid, en zet hij zich in voor gendergelijkheid.   

Daphne Hermsen

(zij/haar)

geeft de workshop

Bi+ emancipatie

 

1.5 Wat is bi+ emancipatie? En waarom is het belangrijk?

In deze workshop leer je meer over bi+ en waar bi+ mensen in Nederland tegenaan lopen. Ook vertellen we wat Bi+ Nederland doet en hoe wij ons inzetten voor de emancipatie van bi+ mensen.

Nieuwsgierig hoe wij dat aanpakken en naar wat jij kunt doen? Kom dan naar deze workshop!

Daphne is medewerker kennis & community bij Bi+ Nederland.

 

Workshops tweede ronde

Ook tijdens de tweede workshop ronde kun je één uit vijf verschillende workshops kiezen!

 

Kissiae en Fluweel

(zij/haar) en (zij/haar)

geven de workshop

Introductie: Japanse Bondage

2.1 Tijdens deze workshop maak je kennis met wat basisbeginselen van Japanse touwbondage. Bondage is een unieke wijze van interactie tussen personen gericht op vertrouwen, nabijheid en beweging.

Na een korte inleiding over de geschiedenis van deze discipline gaan we aan de slag met een aantal beginnerstechnieken die zich richten op veiligheid, compressie, maar vooral ook het plezier die het kan bieden aan diens deelnemers.

De workshop wordt gegeven door ervaren docenten met een passie voor touw en het delen van diens inzichten en ervaringen.

Kissiae en Fluweel zijn onderdeel van Stichting Ellipsis Rope Events in Rotterdam. Kissiae heeft een achtergrond in acrobatiek (gymnastiek, aerial hoop, aerial yoga) zowel als beoefenaar als docent. Ze past deze vaardigheden en kennis toe bij het knopen, self-tying en geknoopt worden. Ze deels graag inzichten vanuit haar persoonlijke ervaring met hypermobiliteit en neurodiversiteit.

Fluweel heeft veel gewerkt in de dienstverlening: werken met mensen is wat zij leuk vindt en waar ze inspiratie uit haalt. Ook danst ze veel in haar vrije tijd. Deze ervaringen, haar kennis van spreken voor groepen en het actief mensen meenemen in wat er gebeurt is wat zij graag meeneemt als ze model is in bondage. Fluweel heeft verschillende workshops gevolgd als model, onder andere bij Haag en Asiana en is al meerdere jaren actief in de bondage scene met riggers van diverse genders.

Legien

(zij/haar)

geeft de workshop

Laat jezelf zien! Over wensen, grenzen en behoeftes (na seksueel grens-overschrijdend gedrag)

2.2 Bi+ mensen hebben een grotere kans om te maken te krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Wat doe je na zo’n eigen ervaring? Met wie bespreek je wat? Is het belangrijk om het in je relatie te bespreken? Hoe vraag je hulp? Of hoe steun je iemand anders in je omgeving als die een hulpvraag heeft? En hoe blijf je bij jezelf en bewaak je je eigen wensen en grenzen?

Voor Legien (MeToo coach) is het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag erg belangrijk en daarnaast ook het thema seksualiteit. Ze vindt het bijzonder om zowel individuen als organisaties te begeleiden rond deze thema’s.

Ook krijgt ze energie van het geven van trainingen in dit veld en het inbrengen van haar kennis en ervaring binnen de politiek. Zo is ze onderdeel van de actiegroep van Amnesty in de campagne #letstalkaboutyes, die zich inzet voor de verbetering van het wetsvoorstel seksuele misdrijven. 

Rachaila

(zij/haar)

geeft de workshop

Joyful Hoopdance

2.3 Een swingende hoelahoep workshop die je creativiteit uitdaagt.

Hoepelen geeft een gevoel van vrijheid en maakt vrolijk – je zult versteld staan van wat er allemaal kan!

Rachaila is een movement enthousiast en embodiment coach uit Amsterdam. Vanaf jongs heeft ze vanuit haar Curaçaose roots een passie ontwikkeld voor Afro-caribische ritmes en dans.

Rachaila ontdekte tijdens het dansen de relatie met haar fysieke & mentale welzijn en sindsdien is het haar missie om beweging toegankelijk en plezierig te maken voor *every body.*

Sharmila

(zij/haar)

geeft de workshop

VAIN Beauty Make-up Masterclass

2.4 Leer nieuwe make-up technieken kennen en ontdek wat make-up voor jou kan betekenen tijdens de VAIN Beauty Make-up Masterclass. In deze masterclass neemt Sharmila je mee door een volledige make-up routine en heb je de ruimte om direct vragen te stellen voor jouw eigen gezicht. Ook biedt dit de kans om nieuwe mensen te ontmoeten die ook van make-up houden.

VAIN Beauty specialiseert zich in gender affirming make-up; geen gender normen maar alleen maar technieken die jou goed laten voelen. Of je nu een beginner bent, of al jaren make-up draagt, deze workshop hoopt je op een nieuwe, intentionele manier naar make-up te laten kijken. 

Sharmila is een make-up artist, gender expressie coach en trans & disability activist. Met haar bedrijf VAIN Beauty probeert zij de westerse schoonheidstandaarden te doorbreken en mensen te begeleiden in het vinden van hun eigen vorm van gender expressie.

Ook zet zij zich in om meer zichtbaarheid en veilige omgevingen te creëren waar gemarginaliseerde mensen samen kunnen leren, helen en groeien. 

Stan en Robbert

(hij/hem en hij/hem)

geven de workshop

Newbi+

2.5 Deze workshop is voor mensen die nieuw zijn in de wereld van bi+. Voor mensen die zich bi, pan of queer voelen of voor mensen die zich (nog) niet labelen. Eigenlijk voor iedereen die zich aangetrokken voelt tot meerdere genders.

In deze workshop gaan we elkaar leren kennen, horen we elkaars verhalen en verkennen we wat bi+ zijn voor elk van ons betekent.  Laten we samen ontdekken hoe jij in de wereld van bi+ je plek kan vinden.

Stan is vrijwilliger bij het Communicatieteam van Bi+ Nederland. Dit jaar is hij afgestudeerd als Cabaretier aan de Koningstheater academie in Den Bosch. Stan treedt op met zijn afstudeervoorstelling ‘Hartenjager’, waarin hij vertelt over zijn jeugd, seskualiteit, en daten in de bi+ scene.

Robert is ambassadeur bij Bi+ Nederland en organiseer activiteiten waar bi+ mannen elkaar kunnen ontmoeten, we verhalen uitwisselen, elkaar vragen stellen in een open en ontspannen setting.

Foto Stan door Rox Klein
Foto Robbert door Patricia Wit

Afsluiting met optreden

Na de twee workshoprondes komen we nog een keer samen voor de afsluiting van de dag. Hiervoor verzorgt Bipasha Tabu speciaal een bi+ optreden!

“Bipasha Tabu (afgekort Bips) wilde vroeger al Bollywood actrice worden en tovert daarom op het podium de magie van de Indiase films graag tevoorschijn. Voor Bips is niets een issue en ze wil graag met haar drag taboes doorbreken.Zelf identificeert BI-pasha zich ook als bi+. Ze zal je meenemen in haar belevingen en alle vooroordelen die ze meemaakt. Daarnaast zorgen we samen voor een feestelijke afsluiting!”

Locatie en toegankelijkheid

De locatie van de Bi+ Dag is dit jaar the Colour Kitchen, Prinses Christinalaan 1, 3554 JL Utrecht (Google maps).

De locatie is te bereiken met het OV (een busreis van 14 minuten vanaf Utrecht Centraal, en dan 1 minuutje lopen) of met de auto (gratis parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand).

De locatie is rolstoeltoegankelijk en heeft een lift. Verder zorgen we dit jaar weer voor een buddyruimte waar je je kan terugtrekken om te ontprikkelen of juist om even rustig met iemand te praten.

Heb je behoefte aan een tolk Nederlandse Gebarentaal? Laat dit voor 1 oktober 2023 weten door een mail te sturen naar Sara (sara@biplus.nl).

Mocht je andere wensen hebben omtrent toegankelijkheid? Of kan je de ticket/reiskosten voor deze dag niet betalen en wil je wel heel graag gaan? Neem dan ook contact op met Sara, dan kunnen we samen een oplossing bedenken.

 

Dit event is onderdeel van het Utrecht Queer Culture Festival, meer info op uqcf.nl

bi+ nieuws in je mailbox!

volg ons op social media