Carline van Breugel is bi+ en heeft jouw stem nodig!

Carline van Breugel, D66

Update: ten tijde van publicatie van dit bericht/document gaven de cijfers uit onderzoek reden om uit te gaan van ongeveer 1 miljoen bi+ mensen in Nederland. Uit cijfers in de Veiligheidsmonitor van 11 oktober 2024 van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat we uit kunnen gaan van 1,7 miljoen bi+ mensen in Nederland.

Politici gaan graag met jongeren op de foto of laten jongeren iets voor de camera zeggen. Maar vervolgens gebeurt er weinig. Dat moet echt veranderen, vind Carline van Breugel (26). En dat kan het beste in de Tweede Kamer. Ze staat op plek 32 van D66 en heeft ongeveer 18.000 voorkeurstemmen nodig om ook daadwerkelijk op het pluche terecht te komen. Bi+ Nederland sprak met haar

Besturen en woordvoering doet Carline al van jongs af aan. Ze was bestuurslid in het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, was voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en is woordvoerder Diversiteit van de Jonge Democraten (D66). Maar terwijl ze zich voortvarend en vanzelfsprekend inzet voor jongeren, liep ze wel tegen een muur van onbegrip aan wat betreft haar seksuele oriëntatie. ‘In mijn omgeving werd bi+ zijn niet begrepen en ook niet erkend als dat het iets was.’

Zelf worstelde ze er ook een tijd mee. Toen ze na een relatie met een jongen verliefd werd op een meisje dacht ze dat ze gay was. De reactie uit haar omgeving was, dat ze er maar beter niet over kon praten. Toen ze weer op een jongen verliefd werd, twijfelde ze opnieuw of het dan een fase was geweest. Pas later ontdekte ze dat je ook bi kunt zijn en dat er een woord voor is. Toch bleef het lastig voor haar om het er over te hebben. Een tijdje had ze een relatie met een man en als ze openlijk zei dat ze bi was, kreeg ze regelmatig de vraag of ze dan ook een relatie of seks had gehad met een vrouw. ‘Heel heftig dat we dit soort vragen zo makkelijk stellen aan onbekende mensen!.’ Uiteindelijk heeft ze de liefde gevonden en woont ze samen met haar vriend Sven, die een transgender man is.

In de politiek ziet ze dat politici niet vaak praten over hun eigen seksualiteit en dat het onderwerp gemeden wordt. Het blijft allemaal zo zakelijk. ‘Ik vind dat ik, als jonge vrouw met politieke ambitie, iets meer van mijn persoonlijkheid moet durven laten zien en taboes moet durven te bespreken.’ Op haar insta snijdt Carline onderwerpen aan als feminisme, hoe het is om bi te zijn, de orgasmekloof en racisme. Haar coming out story deelde ze via l’homo (kijk hem hier terug). Als Carline in de Tweede Kamer komt, dan wil ze zich graag bezighouden met kansengelijkheid in het onderwijs. Haar ouder hebben niet gestudeerd en het was daardoor iets meer knokken om vanaf de HAVO naar de universiteit te gaan. “We moeten niet onnodig selecteren en iedereen onderwijskansen geven.” Verder wil ze meer aandacht voor veiligheid. “Mijn vriend wordt op straat ‘vuile flikker’ genoemd als hij met een regenboogtas loopt. We vergeten in de politiek soms dat er nog weinig acceptatie is en we er nog lang niet zijn.”

In de Tweede Kamer gaat het nooit over bi of bi+ als thema. “We zouden er meer mee kunnen. Ik ben zelf twee keer terug in de kast gegaan, omdat ik dacht dat mijn seksualiteit niet genoeg was als ik geen relatie met een vrouw had gehad. Nog steeds heb ik blijkbaar die angst dat mensen mij niet serieus nemen in mijn seksualiteit. En dan ben ík nog zelfverzekerd en niet op mijn mondje gevallen, kun je nagaan. Die eeuwige vraag ‘ ben ik bi genoeg?’. Ik gun mensen die jonger zijn om hun seksualiteit te ontdekken en zich niet te makkelijk te conformeren aan hetero normen, omdat het makkelijker zou zijn.

Volgens de schatting van Bi+ Nederland zijn er ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland die gevoelens en ervaringen hebben voor mensen van meer dan één geslacht of gender. Het kan dan bijna niet anders dan dat er ook Kamerleden zijn voor wie dat ook geldt. Carline vermoedt dat veel bi mensen hun eigen seksualiteit niet serieus nemen of deze voor zichzelf houden. Het helpt ook niet dat mensen soms vervelend reageren als ze hardop zegt dat ze bi is. “Ik zie steeds beter dat bi mensen een aparte groep zijn met eigen issues, die ik herken. Ik werk er graag aan mee dat we die beweging gaande krijgen, dat bi+ zichtbaarder wordt. Meer aandacht in de media is belangrijk en als mogelijk, wil ik hier graag een bijdrage aan leveren. Ik krijg ook regelmatig de vraag van bi mensen of ik tips voor ze heb. Ik heb als een malle gezocht, maar kom niet meer tegen dan Bi+ Nederland en een groepje bij het COC. Dat is het.”

Ze zou niet weten naar wie ze moet doorverwijzen in de hulpverlening. “Ik ben zelf tegen mijn seksualiteit aangelopen en het zal ook voor andere mensen gelden. Dat het niet wordt begrepen. Voorlichting op scholen kan daarin een rol spelen en de community meer een gezicht geven. Ik doe dat nu via mijn socials en als genoeg mensen op me stemmen op 17 maart hebben niet alleen jongeren een stem in de Tweede Kamer, maar ook mensen met bi+ gevoelens en ervaringen!

Volg Carline op insta: https://www.instagram.com/carlinevb/
Volg Carline op tiktok: https://www.tiktok.com/@carline.in.de.kamer
Bekijk Carline op de D66 website: https://d66.nl/mensen/carline-van-breugel/

Carline van Breugel

ook interessant…