Coming out of geen coming out?

Op 11 oktober is het Coming Out dag. Dit jaar was er in Nederland weer veel aandacht voor. ‘Uit de kast komen’ is voor veel LHBTI (lesbisch, homo, bi, transgender, intersekse) mensen belangrijk in een samenleving die er vanuit gaat dat je hetero bent en duidelijk man of vrouw. Editie NL bracht juist in het nieuws dat steeds meer LHBTI mensen niet meer voor een echte coming out kiezen, omdat het geen grote kwestie voor ze is. Dat geldt ook voor Sanne in de video. Ze is bi, heeft een relatie met een vriend en is poly. Dat weet iedereen in haar omgeving gewoon en het was nooit een geheim. Zo kan het dus ook! Tegelijkertijd merkt onderzoeker Laurens Buijs op, dat het erg van je omgeving afhangt of een coming out naar je omgeving nodig is of, net zoals bij Sanne, overbodig kan zijn.

Biseksuele mensen zijn minder vaak open dan homoseksuele en lesbische mensen. Vroeger werd aangenomen door onderzoekers dat het kwam omdat het voor hen niet belangrijk was, zeker als ze een ‘gewoon hetero’ leven konden leiden voor de buitenwereld. Dat kan inderdaad voor sommige bi+ mensen zo voelen. Maar we weten ook dat bi+ mensen soms gesloten zijn uit angst voor negatieve reacties in hun hetero omgeving. Of juist van hun homoseksuele of lesbische vrienden, die het niet serieus nemen of afkeuren. Ook kan een relatiepartner hier moeilijk over doen (wat zullen anderen dan van ons denken?). Soms zijn bi+ mensen tegenover hun relatiepartner niet open over hun bi-verleden of huidige fantasieën & wensen om relatiespanning te voorkomen. Kortom, coming out of geen coming out is zo simpel nog niet, ook niet voor bi+ mensen.

Visited 543 Times, 1 Visit today

Over de redactie

de bi+ redactie bestaat uit meerdere vrijwilligers van Bi+ Nederland die van en voor mensen met bi+ gevoelens en ervaringen schrijven. Als je zin hebt om mee te schrijven, stuur dan een mail naar redactie@biplus.nl

Related Posts