Update: ten tijde van publicatie van dit bericht/document gaven de cijfers uit onderzoek reden om uit te gaan van ongeveer 1 miljoen bi+ mensen in Nederland. Uit cijfers in de Veiligheidsmonitor van 11 oktober 2024 van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat we uit kunnen gaan van 1,7 miljoen bi+ mensen in Nederland.
#1van1miljoen
campagne voor meer zichtbaarheid van bi+ mensen
1 miljoen bi+ mensen in Nederland. Wie zijn dat?
Op 1 september 2021 is Bi+ Nederland de campagne Eén van Eén Miljoen gestart. We laten bi+ mensen zien. We laten zien dat bi+ mensen overal te vinden zijn. Vriend, familielid, collega, sportmaatje, iemand die je bewondert, iemand die iedereen kent, één op de zeventien mensen in jouw omgeving is bi+.
Lees de verhalen van bekende bi+ mensen, van gewone bi+ mensen, van uitzonderlijke bi+ mensen. De campagne Eén van Eén Miljoen loopt tot en met Bi Visibility Day.
Bi Visibility Day, 23 september 2021
Ieder jaar op 23 september is het Bi Visibility Day.
Op deze dag wordt maatschappelijke aandacht gevraagd voor biseksualiteit, de geschiedenis van biseksualiteit en de gemeenschap en cultuur van biseksuelen.
Bi+ is een parapluterm
Bi+ Nederland heeft het over bi+ mensen: mensen die seksuele en/of romantische gevoelens of ervaringen hebben, gericht op mensen van meer dan één geslacht of gender. Sommigen noemen zich biseksueel, sommigen noemen zich panseksueel. Sommigen noemen zich queer. Sommigen noemen zich hetero, homo of lesbisch maar hebben wel bi+ gevoelens. Sommigen gebruiken helemaal geen label.
telkens één van één miljoen
Shirodj is #1van1miljoen
“Pas sinds ik op kamers ging wonen in Eindhoven voor mijn studie kwam ik in aanraking met andere mensen die zich ook openlijk als bi identificeerden. Die optie was tot toen toe nog niet bekend voor mij. Tegenwoordig identificeer ik me als bi/pan/queer. Afhankelijk van de situatie wisselt de label voor mij. Ik val meer op iemands persoonlijkheid en uitstraling, dan op wat anders.”
“Als politiek activist ben ik open over mijn seksualiteit, omdat het zeker in Nederland geen taboe hoort te zijn. Ook kom ik op voor de verankering van queer rechten, van lokaal tot internationaal. Daarnaast ben ik voor mijn eigen Surinaams Hindoestaanse gemeenschap een rolmodel. Binnen deze gemeenschap is er vooral veel onwetendheid over biseksualiteit en dat wil ik graag doorbreken.”
Isabeau is #1van1miljoen
“Queer betekent het verbreken en weggooien van de huidige normen, ook op het gebied van seksualiteit. Ik daag mezelf (en anderen) graag uit om met een andere blik te kijken en zo alle prachtige mogelijkheden die we hebben te ontdekken.”
“Voor mij betekent dat op dit moment dat ik mensen in mijn leven heb waar ik het bed, mijn tijd en liefde deel, van allerlei genders. Er is weinig wat me meer heeft gebracht dan deze kijk op het beste wat we hebben: genot en verbinding.”
BeyonG is #1van1miljoen
“Als er een klik is, dan kan er wat gebeuren! Ik zie mijzelf als panseksueel.”
“Mijn motto in het leven is Be you! One love!”
Ronald is #1van1miljoen
“Dit jaar viert Pride Amsterdam de 25ste editie. Zelf heb ik ook een jubileum te vieren: 15 jaar geleden kwam ik uit de kast. Als biseksueel. Mijn uitleg toen? Maakt me niet uit wat je in je broek hebt; als jij lief voor mij bent, ben ik lief voor jou! Toegegeven: aantrekkingskracht telt altijd mee, maar dat bekijk ik liever van persoon tot persoon.”
“Jezelf opnieuw uitvinden en het ontdekken van wat je leuk, sexy, interessant, of belangrijk vindt, gaat volgens mij een leven lang door. Tijdens deze ontdekkingstocht probeer ik ook voor anderen meer ruimte te maken. Daarom zet ik me dan ook graag in voor Bi+ Nederland. Alleen maar man òf vrouw is saai. Er is veel meer te ontdekken!”
Roos is #1van1miljoen
“Van jongs af aan wist ik dat ik zowel jongens als meiden leuk kon vinden. Zelf vond ik dat niet vervelend, maar ik merkte wel dat mijn omgeving dat minder accepteerde. Qua relaties was het ook lastig aangeven. En soms is dat nog, maar aan het begin van relaties vertel ik dit nu direct. Dat leidt soms tot vooroordelen en vervelende opmerkingen van zowel mensen binnen als buiten de queer community.”
“Nu weet ik dat ik panseksueel ben, maar afhankelijk van de context en of de gesprekspartner wissel ik tussen begrippen als biseksueel, queer en omniseksueel. Daarom vind ik bi+ een fijne term, omdat er zoveel onder kan vallen en het voor veel mensen kan verschillen. Gelukkig is het steeds vaker zo dat mensen het willen begrijpen en dan volgt er een mooi gesprek. Dat is fijn, want er is heel veel liefde te geven.”
Sara is #1van1miljoen
“Toen ik uit de kast kwam als queer besefte ik dat ik mijn gevoelens voor andere mensen dan mannen gewoonweg nooit serieus had genomen en het voelde zeer bevrijdend om dat deel van mezelf een plekje te geven, alsof ik meer mezelf kon zijn.”
“In mijn zoektocht naar andere bi+ mensen vond ik echter dat bi+ mensen veelal onzichtbaar zijn en ik miste het gevoel van een community. Daarom begon ik een podcast over bi+ zijn in Nederland om de diversiteit en vrijheid binnen onze gemeenschap een stem te geven. Ik wil graag dat iedereen zich gezien voelt en dat we als een gemeenschap de monoseksuele norm uitdagen. Meer liefde voor iedereen”
Jana is #1van1miljoen
“Ik gebruik de inclusieve term queer omdat ik niet voor één hokje te vangen ben. En eerlijk is eerlijk, als mijn (witte hetero) vriendje me niet zou accepteren zoals ik ben, dan zouden we geen relatie hebben.”
Laurens is #1van1miljoen
“Ik had relaties met vrouwen en ook één met een man. Nu ben ik relatieloos, wat me erg bevalt. Ik zie wel wat de toekomst brengt!”
Daphne is #1van1miljoen
“Pas toen ik een serieuze relatie met een vrouw kreeg, en haar aan mijn ouders voorstelde, ben ik uit de kast gekomen als pan. Ik wist het al heel vroeg van mezelf en dacht lange tijd dat iedereen zo was!”
Esther is #1van1miljoen
“Vanaf mijn puberteit was helder dat ik bi ben, maar wat dat betekende voor mijn liefdesleven was zoeken. Ik heb lang gedacht dat ik in een relatie met meerdere mensen zou belanden. Het is één partner geworden, een transvrouw waarmee ik ontzettend gelukkig ben. Ze heet Petra en omdat we zo goed bij elkaar passen zeg ik voor de grap weleens dat ik Petraseksueel ben.”
“Er is een eindeloze variatie aan mensen en hun liefdesoriëntatie. En dat is prachtig!”
Hoe zit het met al die anderen?
De afgelopen weken hebben we hier bi+ mensen laten zien. Onze ambassadeurs, en mensen die zichzelf aanmeldden om mee te doen. Alle soorten mensen met alle soorten achtergronden. Met ieder een eigen leven en ieder een eigen invulling van wat liefde, seks en relatie betekent.
Wat ze met elkaar gemeen hebben: ze hebben er geen moeite mee om zichtbaar te zijn. Om zich uit te spreken. En ze zijn elk #1van1miljoen. Veel van die 1 miljoen mensen in Nederland met bi+ gevoelens of ervaringen zijn níet zichtbaar. Willen of kunnen niet zichtbaar zijn. Maar lopen ondertussen wel op tegen de monoseksuele norm, hebben daar last van. Waren altijd al niet standaard.
Bi+ Onderzoek ‘Ik was altijd al niet standaard’ wordt gepresenteerd
Over die mensen weten we niet zoveel. Nou ja, wisten we niet zoveel. Maar dat is aan het veranderen.
Op donderdag 7 oktober publiceert het Bi+ Onderzoeksconsortium, een groep van 10 wetenschappers van o.a. Rutgers en Rijksuniversiteit Groningen, het 1e grote onderzoek onder bijna 3000 bi+ mensen op basis van een survey en diepte-interviews. Dan weten we meer.
Je kunt de presentatie van dit onderzoek dan om 13:00u zien in onze Talkshow ‘Hoe is het om bi+ te zijn?’ Meld je hier aan.