Even voorstellen: Sa Xi Hamilton

Bi+ redacteuren stellen zich voor, Sa Xi Hamilton is Nederlands van Chinese afkomst en schrijft ook voor de Wijdekerk, een christelijke organisatie die opkomt voor gender en seksuele diversiteit.

Mijn naam is Sa Xi, ik ben 22 jaar, geadopteerd, van Chinese afkomst, christen en bi.

Op mijn derde ben ik geadopteerd en kwam ik naar Nederland. Ik heb me altijd erg Nederlands gevoeld. Ook mijn Chinese uiterlijk relateer ik amper met Chinees. Ik denk gewoon: wat ik nu zie, dat ben ik: Sa Xi. Mijn biologische ouders heb ik nooit gekend. Ook de reden waarom ik ter vondeling ben gelegd, heb ik nooit geweten. In China is het vinden van biologische ouders en het achterhalen van informatie rondom de adoptie erg moeilijk.

Ik herinner me al vanaf jongs af aan iets voor vrouwen te voelen, alleen begreep ik die gevoelens toen nog niet. Tussen mijn 18e en 20e zei ik tegen de omgeving dat ik lesbisch was, omdat mijn aantrekking tot vrouwen toen heel sterk was en dat makkelijker voelde. Maar omdat ik merkte dat mijn aantrekking tot mannen bleef, durf ik me sinds kort te identificeren als bi. Ik omschrijf mijn bi+ zijn als dat ik me in ieder geval zowel romantisch als seksueel aangetrokken kan voelen tot zowel cisgender mannen en cisgender vrouwen. Met transgender en non-binaire mensen heb ik dusver nog weinig ervaring.

Op mijn 16e bekeerde ik me tot het christendom en bewoog ik me binnen de evangelische beweging. In mijn zoektocht liet ik uiteindelijk de kerk en de evangelische gemeenschap los. Het voelde niet gezond om mijn oriëntatie vanwege mijn geloof te moeten ontkennen. Ik voelde me letterlijk lichamelijk ziek worden. Inmiddels ervaar mijn christen zijn als een persoonlijke band met God en voel dat God wil dat ik ben wie ik ben. Volgens mij mag ik uit liefde een relatie aangaan met zowel een man als een vrouw, zolang ik maar van diegene houd. Mijn geloof en mijn bi+ zijn gaan voor mij dus hand in hand.

Toen ik voor het eerst tegen mijn ouders zei dat ik misschien (ook) op meisjes val, zei mijn moeder: ‘Volgens mij is iedereen wel een beetje bi.’ Ook mijn vader reageerde heel aardig en accepterend. De reactie van mijn ouders gaf mij veel steun; en was ook een belangrijke stap naar mijn eigen acceptatie.

Evangelische en orthodoxe christenen baseren hun oordeel over seksuele oriëntatie vaak op wat er letterlijk in de bijbel geschreven staat. Daarin staat onder andere in dat mannen niet mogen slapen met mannen, zoals ze bij een vrouw slapen. Mijn eerste directe confrontatie was met een man die vrijuit sprak over een lesbische gospelzangeres. Hij vond dat zij zichzelf geen christen mocht noemen, omdat ze lesbisch is. Daar ben ik toen ontzettend van geschrokken.

Vaak merk ik dat er achter de negatieve reacties meestal te weinig kennis is over bi+, ook bij lesbische vrouwen. Zo kreeg ik op bijvoorbeeld op verwijtende toon van een vrouw te horen, dat haar ex-vrouw bi was, verliefd werd op een man en met hem verder ging. Ze zei dat ze nooit meer een relatie met een bi+ vrouw wilde. Daar zit natuurlijk heel veel verdriet achter.

China is in veel opzichten nog een traditionele samenleving en de sociale druk in China is heel hoog. Trouwen en kinderen krijgen wordt als geluk gezien, anders ben je in de ogen van de samenleving een mislukkeling. Dus hoor je vaak verhalen over homo mannen die dan maar met lesbische vrouwen trouwen om de familie gerust te stellen. Het lijkt me erg lastig om bi+ te zijn in China.

Momenteel schrijf, interview, blog en vertaal ik ook als vrijwilliger bij stichting Wijdekerk. Wijdekerk is een christelijk platform, dat zich inzet voor een veilige en warme omgeving voor christelijke lhbtiq+ mensen (lesbisch, homo, bi+, transgender, intersekse en queer). Zo organiseert deze organisatie bijeenkomsten en woont lhbtiq+ gerelateerde evenementen bij. Op hun website maakt Wijdekerk de acceptatie van kerken in Nederland zichtbaar door deze kerken op de Nederlandse kaart te zetten. Ben je ook christen en bi+, je vindt die kaart hier

Wil je een artikel van mij lezen waar ik dieper op mijn geloof inga, klik dan hier

Visited 854 Times, 1 Visit today

Over de redactie

de bi+ redactie bestaat uit meerdere vrijwilligers van Bi+ Nederland die van en voor mensen met bi+ gevoelens en ervaringen schrijven. Als je zin hebt om mee te schrijven, stuur dan een mail naar redactie@biplus.nl

Related Posts