Op 24 mei is het ‘Panromantic and Pansexual Awareness Day’, een dag om de zichtbaarheid en diversiteit van pan mensen te vieren. Panseksuele en/of panromantische mensen zijn een groot onderdeel van de bi+ gemeenschap en panseksualiteit is een op zich zelf staande niet monoseksuele identiteit; pan mensen vallen namelijk niet op maar één gender. Voor hen geldt: #GenderIsGeenDing
Door Sara Verlee
Dit jaar zet Bi+ Nederland verschillende pan mensen in het zonnetje door vanaf 17 mei elke dag een interview met een pan persoon te delen. Vandaag is dat:
Beatrice, 25 jaar, zij/haar, panromantisch en demiseksueel
Beatrice is 25 jaar en is voor haar studie van Italië naar Nederland verhuist. Nu woont ze al een tijdje in Amsterdam en is zij onderzoeker. Ze is ook heel actief bij de organisatie VU Pride, die zich inzet voor lhbti+ studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze is panromantisch en demiseksueel.
Wat maakt jou blij om panromantsich te zijn?
Ik vind veel mensen gewoon leuk of interessant, hun gender maakt mij helemaal niet uit. Ook heb ik de tijd heb genomen om dit uit te zoeken over mijn seksualiteit.
En hoe zie je de link tussen panromantisch zijn en demiseksueel?
Omdat ik dus de tijd heb genomen om mijn seksuele en romantische oriëntatie nader te onderzoeken. Ik wist eerst bijvoorbeeld niet dat aseksualiteit een spectrum is, waar demiseksueel een onderdeel van is. In daten had ik weinig interesse, nog minder zelfs in seks of seksueel contact. Ik moet echt dingen gemeen hebben met mensen en dat vond ik alleen terug in vrienden, niet mijn dates. Ook heb ik heel lang een soort connectie met mijn lichaam gemist.
‘Ik vind veel mensen gewoon leuk of interessant, hun gender maakt mij helemaal niet uit. Ook heb ik de tijd heb genomen om dit uit te zoeken over mijn seksualiteit.’
Pas toen ik bij VU Pride kwam en in Amsterdam ging wonen, had ik ruimte om alles over mijzelf te ontdekken. Er is hier een grote queer community die natuurlijk niet altijd even geweldig is maar de open houding hier voelt al een stuk beter dan waar ik vandaan kom. En juist mijn vrienden hier hebben ervoor gezorgd dat ik begreep dat mijn connectie met mijn lichaam niet kapot is, maar juist onderdeel van mijn seksualiteit. Ik voel alleen seksuele aantrekking tot mensen die ik heel goed ken; dit kan emotioneel of intellectueel zijn, zolang er maar een connectie is, dat ik de persoon kan vertrouwen, voordat er iets van aantrekkingskracht is.
Draag je jouw panromantische voorkeur ook uit?
Zeker! Ik ben heel open over het feit dat ik panromantisch ben, vooral omdat ik het gevoel heb dat er zowel binnen of buiten veel bi/pan erasure plaatsvindt*. Tijdens mijn puberteit vond ik dat echt lastig. Ik draag veelal masculiene kleding en zag mijzelf als hetero tot mijn 20e. Mensen maakten dus aannames op basis van mijn kledingstijl over mijn seksuele oriëntatie, en dachten vaak dat ik lesbisch was. Laat ik voorop stellen dat er niks mis mee is om lesbisch te zijn, maar in mijn geval klopte dat natuurlijk niet. Het probleem is dat iemand zo’n aanname doet, ik vind gewoon dat iedereen zich met diens eigen zaken moet bemoeien!
En hoe voel je je over 24 mei?
Er zijn zoveel data die belangrijk zijn, dus als ik het niet vier, is dat omdat ik het vergeten ben! Het is natuurlijk een kans om mensen er aan te herinneren wat er nog moet gebeuren aan lhbti+ emancipatie. Denk dus aan bi+ erasure, die super aanwezig is maar niet altijd gezien wordt als iets belangrijks. Het is erg jammer omdat erasure letterlijk is dat mensen je niet zien, jouw bestaan letterlijk niet erkennen. Natuurlijk spelen er andere problemen bij andere letters in de lhbti+ gemeenschap, die wel vaak erkend worden. Maar bij bi+ mensen is het vaak ‘je bent nep, je bestaat niet’. Ook grijp ik ook deze momenten aan de aseksuele gemeenschap uit te lichten, omdat zij ook vaak deze erkenning niet krijgen.
*) bi/pan/bi+ erasure is de neiging om bi+ seksualiteit – in de geschiedenis, de academische wereld, de nieuwsmedia en andere primaire bronnen, maar ook bij iemand persoonlijk – te negeren, verwijderen, verdraaien of opnieuw uit te leggen. In zijn meest extreme vorm kan bi+ erasure de overtuiging omvatten dat bi+ seksualiteit zelf niet bestaat.