Op 24 mei is het ‘Panromantic and Pansexual Awareness Day’, een dag om de zichtbaarheid en diversiteit van pan mensen te vieren. Panseksuele en/of panromantische mensen zijn een groot onderdeel van de bi+ gemeenschap en panseksualiteit is een op zich zelf staande niet monoseksuele identiteit; pan mensen vallen namelijk niet op maar één gender. Voor hen geldt: #GenderIsGeenDing
Door Sara Verlee
Dit jaar zet Bi+ Nederland verschillende pan mensen in het zonnetje door vanaf 17 mei elke dag een interview met een pan persoon te delen. Vandaag is dat:
Gunnar (hij/hem), 27 jaar, panseksueel
Gunnar is van Nederlandse/Chileens afkomst, student moleculaire neurobiologie en panseksueel.
Wat vind je fijn aan panseksueel zijn?
Ik vind het fijne aan pan zijn dat je valt voor mensen voor wie ze zijn. Het voelt voor mij gelimiteerd om te zeggen dat je alleen maar op vrouwen of alleen maar op mannen valt. Voor mij maakt het niet uit en val ik op personen omdat ze leuk zijn.
Ik val ook vaak op kleine details of kenmerken van een persoon. Mede door mijn ADHD ben ik namelijk heel gefocust op iemands lichaamstaal. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een persoon een leuk zij lachje heeft en dat ik dan juist daar een gevoel van affectie voor krijg. Die dingen merk ik op. Soms heb ik wel het idee dat er op die manier een connectie zit tussen pan zijn en neurodivergent zijn *.
‘Ik vind het fijne aan pan zijn dat je valt voor mensen voor wie ze zijn.’
En pan is ook een fijne term omdat het de lading goed dekt. Zo hoef ik niet uit te drukken in hoeveel procent ik mij romantisch aangetrokken voel tot een bepaald gender, het is gewoon vrij.
Laat je je seksualiteit ook zien?
Vroeger vertelde ik eigenlijk nooit dat ik pan ben. Dan was ik gay als ik met een jongen op date ging en hetero toen ik met een meisje op date ging. Nu vertel ik het vaker, zeker op eerste dates. Ik ben ook polyamoreus, dus dan is het ook wel handig om te vertellen dat ik niet alleen op mensen val zonder naar gender te kijken, maar dat ik ook relaties aanga met meerdere mensen. Daarnaast zijn mensen die openstaan voor polyamoreuze relaties ook vaak accepterend naar pan mensen toe. Dan hoef ik niet alles uit te leggen, dat is heel fijn.
Hoe kijk je naar 24 mei?
Ik sta niet echt stil bij 24 mei omdat deze dag over mij gaat. Het voelt voor mij beter om een punt te maken van dagen van zichtbaarheid voor gemeenschappen waartoe ik niet behoor. Denk bijvoorbeeld aan Transvisibility Day. Het voelt anders een beetje zelfingenomen. Wel begrijp ik heel goed dat mensen stilstaan bij deze dag, vooral omdat er nog vaak veel bi of pan erasure plaatsvindt. En natuurlijk draagt het bij aan de acceptatie van pan mensen en maakt het gemakkelijker om je als pan te identificeren, dat juich ik alleen maar toe.
*) “De term neurodiversiteit geeft erkenning aan de diverse vormen waarin een brein bedraad kan zijn. In plaats van het denken in termen van mensen met een gezond brein en mensen met een ziek of afwijkend brein, gaat neurodiversiteit uit van neurotypische en neurodivergente mensen.”, aldus Diantha Voskuijl, ambassadeur van de Nederlandse Neurodiversity Foundation.