Miniserie gemeenteraadsverkiezingen 2022: Elte Hillekens

Elte Hillekens, GroenLinks

In de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezigen geeft Bi+ Nederland aandacht aan vier kandidaten uit het hele land die open zijn over hun bi+ oriëntatie en deze ook zien als onderdeel van hun politieke werk. In deze miniserie lees je over hun achtergrond, hun drijfveren, de successen waar ze trots op zijn en hoe bi+, volgens ieder van hen, ook een politiek thema is. Daarnaast vertellen ze wat ze de komende periode willen bereiken in de politiek als ze worden gekozen op 16 maart.

Door Jantine van Lisdonk & Esther Wouters

Bi+ lokale verkiezingskandidaten: Elte Hillekens (zij/haar)

Elte Hillekens staat op nummer 5 op de kandidatenlijst van GroenLinks in de gemeente Groningen. Ze is 22 jaar en student sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat zijn je drijfveren om je in te zetten voor de lokale politiek?
‘Het gaat voor mij om sociale rechtvaardigheid en dat is universeel, want het komt terug in alle beleidsterreinen. Ik wil me inzetten voor een betere representatie van jongeren en studenten in de politiek, want op dit moment is maar 7% van de raadsleden onder de 30 jaar. Het feit dat ik vrouw en queer ben en daardoor situaties en ervaringen deel, wil ik graag meenemen. Ik voel me verantwoordelijk om een vertegenwoordiger te zijn van deze groepen in vooral de sociale thema’s.

Wil je je ook nog voor specifieke lhbti thema’s inzetten?
In mijn vrouw-zijn en queer-zijn is sociale veiligheid op straat belangrijk. Vanuit jongeren vind ik seksuele veiligheid belangrijk. Ik heb nu geen relatie en ik heb relatief veel losse seksuele contacten. Dan speelt seksuele veiligheid een rol.

Hoe zit dat binnen GroenLinks?
Binnen GroenLinks zeggen we dat lhbti niet een onderwerp is, maar integraal aan bod moet komen. In sport gaat het om mee kunnen doen. In veiligheid in de openbare ruimte gaat het erom dat het ook geldt voor queer personen. In onderwijs is het fundamenteel dat er aandacht voor is. Als specifiek thema willen we ons inzetten voor seksuele gezondheid van jongeren en studenten. Het gaat dan om soa preventie en testen bij de GGD’en, die onder de gemeenten vallen. Jongeren en een aantal queer groepen krijgen hierin extra aandacht. Ook gaan we over consent (seksueel geweld) en soa’s in gesprek met studenten, jongerenverenigingen en op scholen.

In Nederland zijn 1 miljoen mensen bi+. Is er enige bewustzijn over die groep in de politiek?
Ik was zelf ook wel verrast toen ik hoorde dat we met 1 miljoen mensen zijn. We zijn nog best wel een onzichtbare groep. Je kunt heel lang onder de radar bi+ zijn. Het geeft een steuntje in de rug dat we ons duidelijk moeten blijven uitspreken. Ook in de politiek, want daar is nog niet zoveel bewustzijn. Natuurlijk hoef je niet uit te kast te komen als je dat niet wilt, want ook dat is je goed recht. Maar ik ben er wel graag open over en spreek me uit.

Die 1 miljoen mensen zijn niet allemaal zichtbaar en open. Hoe is dat bij jou?
Ik heb wel een journey gehad, waarin ik van label naar label ging en uiteindelijk ben ik bij queer uitgekomen. Ik ben blij dat ik in een omgeving zit waar ik makkelijk open kan zijn. Mensen hebben me daarin altijd gesteund en ze kijken er niet van op. Dat moet natuurlijk voor iedereen zo kunnen zijn en niet dat het een privilege is.

‘Ik was zelf ook wel verrast toen ik hoorde dat we met 1 miljoen mensen zijn. We zijn nog best wel een onzichtbare groep. Je kunt heel lang onder de radar bi+ zijn. Het geeft een steuntje in de rug dat we ons duidelijk blijven uitspreken.’

Wat betekent queer voor jou?
Dat ik op mensen val, ongeacht genderidentiteit of genderexpressie. Het draait om de persoon. Ik hoop dat over 50 jaar gewoon niemand meer vraagt naar een identiteit en ‘op wie val je’, behalve dan met wie je een relatie hebt. Dat is misschien erg optimistisch. Toen ik jonger was, identificeerde ik me als lesbisch, ook omdat het toen de bekende optie was. Voor mij is dat gradueel veranderd naar queer. Het staat bij mij niet vast op wie ik val, dat verandert in fasen.

Wat zou je bi+ of queer mensen willen meegeven?
Met de kennis dat we met een miljoen zijn, hoop ik dat je je gezien blijft voelen. Ik ga me heel erg inzetten hiervoor in de lokale politiek. Ga je vooral ook zelf tegen de politiek aan bemoeien en laat je horen. Sluit je aan bij een partij of ga je inzetten in je buurt. Laat je niet tegenhouden dat het nu allemaal oude, witte, hetero mannen zijn. Hoe conservatiever een partij is, hoe heteronormatiever ze meestal zijn. Maar bij GroenLinks zit dat goed. Uit de RainbowVote bleek dat veel mensen bij GroenLinks in Groningen queer zijn of zich daarvoor willen inzetten. En dat doe ik ook.

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op 14 en 15 maart zijn al enkele stembureaus in elke gemeente open. Meer weten hoe de politieke partijen in jouw gemeente denken over LHBTI-kwesties en welke kandidaten LHBTI zijn of zich hiervoor inzetten? Check dan RainbowVote.

ook interessant…

beleid en politiek

beleid en politiek

Bi+ Nederland werkt aan een diverse en bi+ inclusieve samenleving, gericht op gelijkwaardigheid en emancipatie, zodat bi+ mensen volledig kunnen participeren en zich tot hun...

Lees meer
hoe hetero is Char Li Chung?

hoe hetero is Char Li Chung?

Char Li Chung (Den Haag, 1995) is één van de vaste regisseurs bij Theater Oostpool. Je kunt hem onder meer kennen van Hollandsch Glorie (2021), Edward II – The Gay King (2021) en...

Lees meer
stemadvies

stemadvies

Bi+ Inclusie en de Tweede Kamerverkiezingen: Een Overzicht van de Diverse Standpunten Volgende week zijn de Tweede Kamerkiezingen en uit de laatste peilingen blijkt dat veel...

Lees meer