Miniserie gemeenteraadsverkiezingen 2022: vreer verkerke

In de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezigen geeft Bi+ Nederland aandacht aan vier kandidaten uit het hele land die open zijn over hun bi+ oriëntatie en deze ook zien als onderdeel van hun politieke werk. In deze miniserie lees je over hun achtergrond, hun drijfveren, de successen waar ze trots op zijn en hoe bi+, volgens ieder van hen, ook een politiek thema is. Daarnaast vertellen ze wat ze de komende periode willen bereiken in de politiek als ze worden gekozen op 16 maart.

Door Jantine van Lisdonk & Esther Wouters

Bi+ lokale verkiezingskandidaten: vreer verkerke (hen/hun)


vreer staat op nummer 8 op de kandidatenlijst van BIJ1 in Amsterdam.

Wat zijn jouw thema’s?
‘Ik ben fractie vertegenwoordiger en woordvoerder op de thema’s gender, seksualiteit, mobiliteit, ruimtelijke ordening en economie. Vanuit BIJ1 zet ik me in voor radicale democratisering en meer integriteit van bestuur en economie, waarbij burgers en werknemers weer centraal staan. Vanuit de intersectie met geleefde realiteiten kom ik ook op voor queer mensen, geracialiseerde mensen, mensen met een beperking en neurodiverse mensen. Wij zijn net zo hard mensen als ieder ander. Een maatschappij die alleen één type persoon erkent, namelijk de burgerlijke witte, heternormatieve abled bodied en minded persoon, dat kan gewoon niet. Dat is niet gelijkwaardig en rechtvaardig en dat is exact waar ik voor sta.

Speelt je seksuele oriëntatie een rol in wat je doet?
Jazeker. Ik gebruik de term queer, anderen gebruiken bi+. Ik ben historisch ooit als bi begonnen. Queer vind ik fijner, omdat het ook een gepolitiseerde term is. Als queer persoon verzet ik me tegen de heteronormatieve cultuur die overal heerst door het patriarchale, kapitalistische systeem. Dat leidt tot ellende en is de oorzaak van je niet thuis kunnen voelen in de wereld. In mensenrechten en ook in veel religies wordt ervan uitgegaan dat mensen in feite gelijkwaardig zijn. Maar in een heteronormatief systeem worden alle niet- cismannen zwaar benadeeld. Daarom voer ik nadrukkelijk een antiheteronormatieve politiek. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat bedrijven in hun CAO’s en personeelsregelingen open staan voor werknemers die relaties hebben met meerdere mensen of die kinderen hebben uit verschillende relaties. Je kunt dat nu meestal niet aangeven.

‘Wij zijn net zo hard mensen als ieder ander. Een maatschappij die alleen één type persoon erkent, namelijk de burgerlijke witte, heternormatieve abled bodied en minded persoon, dat kan gewoon niet. Dat is niet gelijkwaardig en rechtvaardig en dat is exact waar ik voor sta.’


Bij Bi+ Nederland hebben we het vaak over de monoseksuele norm, ofwel de norm dat mensen op één gender vallen. Leef jij daar ook mee?
Ja, de monoseksuele norm daar kan ik helemaal niks mee. Het is onderdeel van de heteronormatieve norm waar ik me tegen verzet.

Wat wil BIJ1 hier concreet tegen doen?
Vanuit BIJ1 willen we nadrukkelijk dat de gemeente Amsterdam in publiciteit ook niet-heteronormatieve foto’s plaatst. Dat mensen worden aangeschreven met hun gekozen namen en niet geslachtelijk wordt aangeschreven of aangesproken, behalve als je hebt aangegeven dat je dat zelf wilt. Ik heb een jaar nodig gehad om te zorgen dat de post van de gemeente aan mij ongegenderd was. We willen natuurlijk ook dat alle regelingen van de gemeente opengesteld worden voor niet-monoseksuele mensen.

Er zijn 1 miljoen mensen bi+. Hoe zit het in de Amsterdamse gemeenteraad?
Ik ken wel Tweede Kamerleden die bi+ of poly zijn, maar of in de Amsterdamse raad, dat weet ik niet. De progressieve en liberale partijen in Amsterdam staan er heel open en positief in. Als wij vanuit BIJ1 hier voorstellen over indienen dan steunen zij die meestal.

Vind je het belangrijk om openlijk queer te zijn in de politiek?
Ja, practice what you preach.

Je schrijft je naam vreer bewust met kleine letters? Heeft dat met queer te maken?
Historisch is het begonnen als een internet nickname die je altijd met kleine letters schrijft. Er zijn meer queer mensen die dat doen. vreer is niet alleen een persoonlijke naam, maar ook een genusnaam. Je hebt mevrouw en je hebt meneer, dat voeg je samen dan krijg je mevreer. Je haalt ‘me’ eraf dan hou je vreer over. Lekker radicaal. Als je een relatie hebt met mij dan heb je vervrering in plaats van verkering.

Tot slot, wat zou je bi+ en queer mensen willen meegeven in Amsterdam?
Wees je bewust dat overal bi+ en queer mensen zijn. Durf te zijn. Luister zo min mogelijk naar de mening van anderen over wie jij bent. Zoek gelijkgestemden op internet en zeker ook in real life. Kom naar buiten. Dat wil niet zeggen ‘kom uit de kast’, want je mag zelf bepalen hoe je er mee om gaat en met wie je wat deelt. Probeer wel op jouw manier bewustzijn te kweken dat jij anders bent en dat er heel veel andere mensen zijn. Niemand wordt beter van de monoseksuele, heteronormatieve norm. Als je wilt dat dit goed in de politiek terecht komt dan moet je BIJ1 stemmen. Stem in ieder geval op een queer of iemand van kleur. BIJ1 is de enige echte oplossing, want niemand is zo gelijkwaardig en rechtvaardig georiënteerd als wij dat zijn. Dat is onze raison d’être.

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op 14 en 15 maart zijn al enkele stembureaus in elke gemeente open. Meer weten hoe de politieke partijen in jouw gemeente denken over LHBTI-kwesties en welke kandidaten LHBTI zijn of zich hiervoor inzetten? Check dan RainbowVote.

Visited 603 Times, 1 Visit today

Over de redactie

de bi+ redactie bestaat uit meerdere vrijwilligers van Bi+ Nederland die van en voor mensen met bi+ gevoelens en ervaringen schrijven. Als je zin hebt om mee te schrijven, stuur dan een mail naar redactie@biplus.nl

Related Posts