Miniserie politiek: Vera Bergkamp

Vera Bergkamp, D66

Het politieke trio van Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Ӧzütok (GroenLinks) hebben als ‘drie musketiers’ bijzondere successen behaald voor LHBTI+ emancipatie. Bi+ wil hen hiervoor eren en bedanken. Dat doen we door hen ieder te interviewen in aanloop naar de verkiezingen. In deze mini-serie lees je over hun achtergrond, hun drijfveren, de successen waar ze trots op zijn en hoe bi+, volgens ieder van hen, ook een politiek thema is. Daarnaast vertellen ze wat ze de komende periode willen bereiken in de politiek als ze opnieuw als Tweede Kamerlid worden gekozen op de verkiezingen van 17 maart.

Lees hier de interviews met Nevin Özütok en Kirsten van den Hul

Vera Bergkamp– woordvoerder emancipatie, langdurige & medisch zorg, familierecht en Drugs D66

Door Jantine van Lisdonk & Esther Wouters

Achtergrond en drijfveren
‘Mensen moeten zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Je persoonlijke vrijheid is je grootste goed. Als je in dit leven niet jezelf kan zijn, dan is dat nogal wat.’ Voor deze missie streed ze al als (vice)-voorzitter van COC Nederland (2008-2012) en dit is nog steeds haar drijfveer na acht jaar Tweede Kamerlid. Ze ziet dat er weer conservatieve krachten zijn in Europa en andere landen, waar persoonlijke vrijheid geen vanzelfsprekendheid meer is. Maar zegt ook dat we waakzaam hiervoor moeten zijn in Nederland. Daarom is het verankeren van ‘persoonlijke vrijheid’ in wet- en regelgeving belangrijk en daar heeft ze zich de afgelopen jaren volop voor ingezet.

Successen
Ze heeft hierin een paar mooie successen behaald. Door een initiatiefwet is de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) zo aangepast dat er een expliciet verbod is op het discrimineren van transgender en intersekse personen. ‘Het was heel veel werk en ik ben blij dat we het tot een goed einde hebben gebracht samen met Nevin en Kirsten.’ Het tweede waar ze trots op is, is de initiatiefwet om in artikel 1 van de Grondwet seksuele gerichtheid en handicap als expliciete grond toe te voegen (red. na de verkiezingen is opnieuw een aanname van de Grondwetswijziging nodig in de Tweede en Eerste Kamer). ‘Voor bi+ mensen is het heel mooi dat er nu seksuele gerichtheid in de initiatiefwet staat. In andere wetten zoals het Strafrecht en de AWGB staat nog homo- en heteroseksuele gerichtheid. De term seksuele gerichtheid is inclusiever, want daarin kunnen veel bi+ mensen en lesbische vrouwen zich beter in herkennen. We hebben een zetje gegeven om nu ook in andere wetgeving seksuele gerichtheid op te nemen.’

Voornemens
Ze wil graag in de volgende kabinetsperiode de Grondwetswijziging van artikel 1 afronden. Daarnaast vindt ze dat voorlichting over seksuele diversiteit in het primair en voorgezet onderwijs beter moet. Het is geregeld dát scholen hier aandacht aan moeten besteden, maar het kan effectiever. ‘Een keer het COC uitnodigen voor een voorlichting is niet genoeg.’ Bergkamp wil ook werk gaan maken van wetgeving voor ‘families van nu’, ofwel de modernisering van het familierecht. Dat is momenteel lastig met een politiek rechtse meerderheid. Na de verkiezingen hoopt ze op meer mogelijkheden. De komende periode wil ze meer bereiken rondom draagmoederschap, meerouderschap en meeroudergezag.

‘Zoals jullie zeggen, “meer vrijheid, meer liefde voor iedereen”, volgens mij hebben we dat heel erg nodig.’

Aandacht voor bi+
Bergkamp vindt het belangrijk dat bi+ zichtbaarder en bekender wordt. ‘Voor bi+ denk ik dat boegbeelden, aandacht en voorlichting heel belangrijk zijn. Emancipatie is een werkwoord. Er zijn onderzoeken geweest waaruit blijkt dat bi+ mensen tegen specifieke problemen aanlopen, zoals mentale problemen, eenzaamheid en geweld achter de voordeur.’ Als Bergkamp na de verkiezingen weer de portefeuille Emancipatie krijgt, dan wil ze bi+ echt meer op de kaart zetten. ‘Voor transgender en intersekse is politieke aandacht met een initiatiefwet succesvol geweest.

Ik zou het heel mooi vinden als we vanuit D66 komen met een initiatiefnota over bi+ om daar echt veel meer aandacht aan te geven. We kijken dan naar de specifieke onderwerpen, uitdagingen en de kracht van mensen. Dit pak ik graag op samen met Bi+ Nederland.’ Ze ziet dat bi+ nog vaak onder homoseksualiteit wordt geschaard, terwijl het een eigenstandige seksuele gerichtheid is met eigen uitdagingen, krachten en knelpunten. ‘Voor bi+ geldt echt nog “onbekend maakt onbemind”. Er zijn nog veel vooroordelen over bi+ mensen. Bewustwording en voorlichting, zeker op scholen, helpt. Op school en in de opvoeding wordt de basis gelegd voor hoe mensen zich later ontwikkelen naar volwassenheid, hoe ze denken over bi+ en hoe ze omgaan met hun eigen bi+ gevoelens.’

Meegeven
Wat wil Bergkamp bi+ mensen meegeven? ‘Ik vind het echt heel belangrijk dat mensen zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Dat geldt ook voor bi+ mensen. Daar wil ik me heel erg hard voor maken, samen met Bi+ Nederland. Zoals jullie zeggen, “meer vrijheid, meer liefde voor iedereen”, volgens mij hebben we dat heel erg nodig. Als mensen geen persoonlijke vrijheid ervaren en niet zichtbaar zichzelf kunnen zijn, dan is de kwaliteit van leven minder. Wat we met elkaar kunnen betekenen, waardoor mensen zichtbaar zichzelf kunnen zijn, dat is echt winst.’

Noot: In het recente Tweede Kamerdebat over geweld achter de voordeur op 18 februari hebben Kirsten van den Hul en Vera Bergkamp een motie ingediend gericht op bi+. In deze aangenomen motie deden ze aan de regering het verzoek voor meer onderzoek naar de situatie van geweld achter de voordeur van bi+ vrouwen en een verkenning naar de mate van bi+ inclusieve preventie, seksuele vorming en hulpverlening.

 

ook interessant…

beleid en politiek

beleid en politiek

Bi+ Nederland zet zich in om beleid en wetgeving te verbeteren, gericht op de gelijkwaardigheid, de inclusie, het welzijn en de veiligheid van de ongeveer 1 miljoen bi+ mensen in Nederland. Dit zijn de thema’s.

Lees meer