gepubliceerd naar aanleiding van Bi Visibility Day 2024
Hoeveel mensen ken jij die bi+ zijn, oftewel mensen die op meer dan één gender vallen? Waarschijnlijk meer dan je denkt.
Vandaag is het Bi Visibility Day, een dag die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor de bi+ gemeenschap en om op te roepen tot bondgenootschap. Want dat is hard nodig.
Recent onderzoek toont aan dat ongeveer 11% van de mensen bi+ gevoelens en/of ervaringen heeft. Toch is het ook heel waarschijnlijk dat je niet bewust bi+ mensen kent. Want al is de bi+ groep met meer dan 1 miljoen mensen de grootste groep onder de lhbtiqa+ paraplu, het is tegelijk ook een vrij onzichtbare groep. En dat heeft diepgaande gevolgen voor hun welzijn.
Veel bi+ mensen krijgen te maken met de monoseksuele norm: het idee dat je op één gender valt en dus hetero óf homo bent. Dit maakt de bi+ oriëntatie onzichtbaar en heeft overal gevolgen: op de werkvloer; binnen families, relaties en vriendengroepen; en zelfs in de media. De bi+ oriëntatie wordt zelden expliciet benoemd of erkend, en vaak wordt er op basis van iemands huidige partner aangenomen dat iemand homo, lesbisch of hetero is.
Bi+ mensen ervaren vaak negatieve reacties of ongeloof. Uit onderzoek blijkt dat 43% van de bi+ mensen heeft meegemaakt dat hun bi+ zijn niet werd geloofd. Bovendien hebben zij vaker te maken met uitsluiting, pesterijen en (seksueel) geweld dan anderen. Bi+ mensen zijn onder andere daarom minder open over hun seksuele oriëntatie. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel: bi+ mensen blijven onzichtbaar, en hun ervaringen en behoeften worden onvoldoende erkend.
Die onzichtbaarheid is voor veel bi+ mensen herkenbaar. Loop je met een man, dan doet men de aanname dat je homo bent. Die aannames voelen verkeerd, alsof je niet helemaal gezien wordt. Maar je kan de aanames alleen voorkomen of ontkrachten door expliciet met woorden te benoemen dat je bi+ bent. Zelfs al zou je twee relaties hebben, één met een man en één met een vrouw, en met beide partners tegelijk hand in hand op straat lopen, dan nog zullen mensen vaak niet ‘zien’ dat je bi+ bent.
De meerderheid van bi+ mensen geef aan dat ze graag zichtbaarder zouden willen zijn. Maar zichtbaarheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van bi+ mensen zelf. Als samenleving hebben wij de plicht om deze groep te erkennen, te steunen en actief te zorgen voor een (bi+) inclusieve omgeving.
Wat kun jij doen om een goede bondgenoot te zijn voor bi+ mensen?
- Gebruik bi+ inclusieve taal. Vermijd aannames over iemands seksuele oriëntatie op basis van hun partner. Vraag bijvoorbeeld niet ‘val je op mannen of vrouwen?’, maar ‘op wie val je?’
- Doe kennis op over bi+ mensen en hun ervaringen. Lees boeken, luister naar podcasts en kijk films en series met bi+ personages of bezoek de website van Bi+ Nederland. Dit helpt om meer inzicht te krijgen in hun ervaringen en de diversiteit binnen de bi+ gemeenschap.
- Geef mensen om je heen de ruimte om (als zij dat willen) open te zijn over hun bi+ zijn. Bijvoorbeeld door inclusief taalgebruik te gebruiken (zie 1) of open te staan voor hun verhalen.
- Spreek je uit tegen vooroordelen en stereotypen. Laat niet toe dat bi+ mensen worden gemarginaliseerd door verkeerde aannames of schadelijke stereotypen.
- Spreek positief over bi+ mensen. Erken dat bi+ mensen niet slechts een ‘fase’ doormaken, maar dat hun oriëntatie valide en stabiel is.
- Bevorder bi+ inclusie op je (vrijwilligers)werk. Creëer een omgeving waarin iedereen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, zichzelf kan zijn.
- Besteed aandacht aan speciale dagen zoals BiVisibility Day. Door deze dagen te markeren door bijvoorbeeld de verhalen van bi+ mensen te delen, help je mee om de bi+ gemeenschap zichtbaarder te maken.
Bi Visibility Day is meer dan een symbolische dag. Het is een kans om stil te staan bij de onzichtbaarheid van bi+ mensen en om concrete stappen te zetten om een inclusieve, respectvolle en zichtbare samenleving te bevorderen. Vandaag, maar ook op de andere 364 dagen van het jaar, roept Bi+ Nederland iedereen op om een goede bondgenoot te zijn en actief bij te dragen aan de zichtbaarheid en inclusie van bi+ mensen in Nederland.