Persbericht: Onderzoeks­rapport over rol seksuele oriën­tatie in de ervaringen van bi+ vrouwen met seksueel geweld over­handigd aan Mariëtte Hamer

15 april 2025

persbericht: Onderzoeksrapport over rol seksuele oriëntatie in de ervaringen van bi+ vrouwen met seksueel geweld overhandigd aan Mariëtte Hamer

Vandaag is het onderzoeksrapport ‘Alsof je geen grenzen hebt’ overhandigd aan Mariëtte Hamer, regeringscommissaris voor de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het rapport, een gezamenlijke publicatie van Atria, Rutgers, COC Nederland en Bi+ Nederland, werpt nieuw licht op de ervaringen van bi+ vrouwen met seksueel geweld. Het laat zien hoe schadelijke stereotypen, vooroordelen, discriminatie en een gebrek aan erkenning bijdragen aan de kwetsbare positie van bi+ vrouwen. Ook biedt het onderzoek concrete aanbevelingen voor professionals, opvoeders en beleidsmakers om seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag te herkennen en voorkomen bij deze diverse doelgroep.

De LHBT monitor van het SCP in 2022 liet zien dat 44% van de biseksuele vrouwen in het afgelopen jaar een vorm van seksueel geweld meemaakte. Toch wordt deze groep in beleid, preventie en hulpverlening vaak over het hoofd gezien. De overhandiging aan Hamer markeert een belangrijke stap in het zichtbaar maken van deze doelgroep in het landelijke gesprek over seksueel geweld.

Waarom bi+ vrouwen extra risico lopen

Bi+ vrouwen krijgen te maken met een unieke en schadelijke combinatie van seksisme, de heteronorm en de monoseksuele norm. Deze drie vormen van uitsluiting versterken elkaar en leiden tot drievoudige discriminatie. Zo wordt de seksuele oriëntatie van bi+ vrouwen nog vaak niet serieus genomen, en krijgen ze te maken met hyperseksualisering. Dit maakt bi+ vrouwen extra kwetsbaar voor seksueel geweld:

  • Ten eerste kan de drievoudige discriminatie schade berokkenen aan het zelfvertrouwen, en daarmee de weerbaarheid van bi+ vrouwen.
  • Ten tweede leiden stereotypen en vooroordelen tot specifieke vormen van geweld, zoals moeten “bewijzen” dat je bi bent door seks te hebben met iemand. Of grensoverschrijdend gedrag door plegers die ervan uitgaan dat bi+ vrouwen altijd en overal met iedereen seks zouden willen hebben.
  • En ten derde maakt de drievoudige discriminatie het extra moeilijk om adequate hulp te vragen en te vinden, bijvoorbeeld omdat hulpverleners niet altijd voldoende kennis hebben over mogelijke verbanden tussen seksuele oriëntatie en seksueel geweld.

Sara Verlee, projectleider bij Bi+ Nederland, benadrukt de urgentie van het probleem:
“Deze ervaringen zijn geen incidenten. Ze zijn het gevolg van een samenleving waarin bi+ vrouwen structureel niet serieus worden genomen – niet in hun grenzen, niet in hun identiteit en niet in hun hulpvraag. Dit rapport is een oproep tot actie.”

Aanbevelingen voor professionals in beleid en praktijk

Het onderzoek doet concrete aanbevelingen aan professionals die werken in zorg, onderwijs, beleid en hulpverlening:

  • Erken de specifieke kwetsbaarheid van bi+ vrouwen bij seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. Investeer in kennis en training om deze doelgroep beter te begrijpen en ondersteunen, met aandacht voor specifieke groepen zoals bi+ vrouwen van kleur en non-monogame bi+ vrouwen.
  • Maak kennisproducten en voorlichting bi+ inclusief door voorbeelden van diverse bi+ mensen en relaties te gebruiken, stereotypen actief te doorbreken en oog te hebben voor de unieke ervaringen van bi+ vrouwen.
  • Maak werk van bi+ inclusie: bestrijd actief aannames over bi+ mensen en spreek positief over seksuele diversiteit.
Meer informatie

Het volledige rapport is te downloaden via de website van Act4Respect. Professionals, beleidsmakers en hulpverleners kunnen ook de bijbehorende quiz doen om hun kennis over bi+ vrouwen en seksueel geweld te testen.

N.B. de quotes over de ervaringen van respondenten zijn niet ter publicatie, maar mogen wel geparafraseerd worden.

lees ook

Piramide van geweld

Op welke manieren en niveaus krijgen bi+ mensen te maken met geweld vanwege hun seksuele oriëntatie.

meer persberichten…