Sara Verlee maakt de Bi Bye Podcast!

De eerste Bi Bye Podcast is hier te beluisteren

Mijn naam is Sara Verlee, drieeëntwintig, queer en woon- en werkzaam in Leiden. Tijdens mijn puberteit heb ik me weinig bezig gehouden mijn seksualiteit; mijn interesse ging eerder uit naar muziek luisteren/maken, leren, en heel veel lezen. Toen ik in Leiden begon aan mijn studie Chinees en een relatie kreeg met een jongen, veronderstelde ik dat ik ‘dan wel hetero’ was. Toch voelde ik ook een aantrekkingskracht naar vrouwen, maar nam ik deze nooit serieus. Tot ik voor het eerst een meisje leuk vond. Het einde van de eerdergenoemde relatie gaf mij ook de vrijheid dit de verkennen, en voorzichtig durfde ik aan mezelf te bekennen dat ik misschien wel niet hetero ben.

Dit hele proces ging gepaard met veel lezen over bi+ zijn, en voornamelijk het opzoeken van mensen die open in hun bi+ zijn, door bijvoorbeeld mensen te volgen op instagram. Wel waren deze bronnen voornamelijk Engelstalig. Nu ik veel opener ben over mijn queer zijn, zoek ik gelijkgestemden die ook bi+ ervaringen en gevoelens hebben, en dan ook in Nederland. Al een jaar probeer ik de moed te verzamelen om naar een gay-bar/feest/plek te gaan, maar telkens verzin ik smoesjes om niet te gaan. ‘Ben ik wel ‘gay’ of ‘bi’ genoeg?’, flitst er dan door mijn gedachten. Dus ging ik op zoek naar plekken of gemeenschappen die zich specifiek op bi+ mensen richten, om bij Bi+ Nederland uit te komen.

Helaas zijn er weinig andere plekken specifiek gericht op bi+ mensen in mijn omgeving, en is er weinig zichtbaarheid van bi+ mensen in de Nederlandse samenleving. In mijn directe omgeving dacht ik de enige te zijn, totdat ik zelf open was over mijn seksualiteit; toen kreeg ik gesprekken met mensen die zich ook als bi+ identificeren, maar hier niet heel open over zijn, of mensen die door het praten over het onderwerp tot deze realisatie zijn gekomen.

Het gebrek aan zichtbaarheid bracht mij op het idee om een podcast te maken over bi+ zijn in Nederland. Mijn doel is om bi+ zijn zichtbaarder te maken, en zoveel mogelijk verhalen van verschillende bi+ personen de wereld in te helpen. Elke aflevering heeft een thema, en interview ik meerdere personen over hun ervaringen met het thema en hun bi+ identiteit. De thema’s die ik tot nu toe heb zijn o.a. bi+ en chronisch ziek zijn, newbies (bi+ mensen die pas recentelijk uit de kast zijn), en bi+ zijn in een vaste relatie.

De herkenning en erkenning die verhalen van bi+ personen geven aan de gemeenschap zijn belangrijk, en door een platform te geven aan deze verhalen, hoop ik dat andere bi+ mensen, label of geen label, zich gezien en gehoord voelen.

Wil je zelf geïnterviewd worden voor de podcast, of ken je iemand? Mail dan naar bibyepodcast@gmail.com De eerste podcast is vanaf woensdag 9 september 2020 hier te luisteren op Spotify, voor meer informatie volg de instagrampagina @bibyepodcast of kijk op www.bibyepodcast.com

ook interessant…

bi+ boot 2024

bi+ boot 2024

'Bi+ Together' Op zaterdag 3 augustus 2024 varen we met de Bi+ Boot door de Amsterdamse grachten! De leus is 'Bi+ Together'. Dit jaar willen we namelijk naast bi+ mensen zelf ook...

Lees meer
bi+ pride

bi+ pride

Halverwege de lente beginnen door het hele land lokale Prides. Denk aan jaarlijkse terugkerende evenementen zoals Roze Zaterdag, Roze Woensdag en Roze Maandag, maar ook begrippen...

Lees meer