De Bi+ Dag online was een geslaagd avontuur!

De allereerste landelijke Bi+ Dag van Bi+ Nederland op zaterdag 10 april was een groot succes. Er waren ruim 130 aanmeldingen. Van 10.00 tot 15.30 werden alle programma onderdelen goed bezocht. Het enthousiasme, herkenning bij elkaar en liefde voor elkaar was door de schermen voelbaar. Alle vroeg aangemelde deelnemers hadden thuis een lekker en praktisch Bi+ Dag pakket gekregen.

Opening
De dag werd geopend door Bi+ Nederland voorzitter Barbara Oud en dagvoorzitter Esther Wouters. Barbara vertelde over het ontstaan van Bi+ Nederland en dat Bi+ Nederland zich inzet voor een meer bi+ inclusieve samenleving. Dat doet de organisatie door het versterken van een bi+ gemeenschap, onderzoek, beleidsontwikkeling en pleitbezorging.

De beleving van bi+ gevoelens en ervaringen kan heel verschillend zijn en daarom werd gevraagd aan de deelnemers hoe zij dit voor zichzelf beschrijven. De WordCloud hieronder laat zien dat er veel diversiteit in beschrijvingen en labels is. Hoe groter en centraler het woord, hoe vaker dit antwoord werd gegeven door deelnemers.

Vervolgens gingen we door naar het panel Hoe gaat het met bi+ mensen in Nederland?

Eigen bi+ bestaan

De vier panelleden Naomi Veldwijk, Astrid Oosenbrug, Shirodj Raghoenath en Jantine van Lisdonk introduceerden zichzelf en hoe het ging met hun eigen bi+ bestaan.

Naomi Veldwijk is poetry performer en schrijver. Ze ziet zichzelf als queer of panseksueel. Voor haar is het vanzelfsprekend om hier open over te zijn en ze wil hierin altijd zichzelf kunnen zijn. Naomi is bezig met het boek Queer Bedtijdverhalen over bekende en onbekende queer mensen.

Astrid Oosenbrug is voorzitter van COC Nederland. Naast bi+ is ze polyamoreus. Zij is getrouwd met een man, heeft vier kinderen en ook een vriendin. Zo sinds haar vijftigste voelt ze echt dat dit is wie ze is en wil zijn. Ze heeft veel liefde te geven en dit is voor haar normaal. Ze vindt het belangrijk om zichzelf als bi+ te laten zien als voorzitter van COC Nederland. Dit geeft haarzelf en anderen kracht.

Shirodj Raghoenath is politiek activist. Hij omschrijft zich als een Surinaams-Hindostaanse Brabander. Hij leeft soms echt tussen twee werelden en dat is af en toe lastig. Zijn ouders gaan er goed mee om dat hij bi+ is, maar in hun omgeving ligt het ingewikkeld. Door zijn openheid is hij een rolmodel geworden voor jonge mensen en dat sterkt hem.

Jantine van Lisdonk is mede-oprichter en coördinator onderzoek & beleid bij Bi+ Nederland. Ze omschrijft zich als bi+ minded. Ze valt alleen op vrouwen, maar ze voelt zich heel erg thuis bij bi+ mensen en de bi+ gemeenschap. Lesbisch past haar inmiddels minder goed. Veel bi+ mensen willen niet zo in hokjes leven en duwen anderen daar ook niet in. Ook wordt er weinig binair gedacht en dat geeft ruimte en vrijheid. Haar vriendin valt op meer dan een gender en wil zich echt niet labelen.

1 miljoen bi+ mensen, een onzichtbare groep
Jantine geeft een beeld vanuit onderzoek hoe het gaat met bi+ mensen in Nederland. Er zijn ongeveer 1 miljoen mensen bi+ als er wordt gekeken naar sekuele aantrekking. 5% van de mannen, 9% van de vrouwen en 1 op de 3 transgender mensen voelen zich aangetrokken tot meer dan één gender.

Toch is bi+ erg onzichtbaar. Dat komt vooral omdat we een sterke norm van monoseksualiteit hebben, ofwel de norm dat je op 1 gender of geslacht valt. Kortom, dat je hetero of homo/lesbisch bent. Daardoor is bi+ onzichtbaar en wordt het ook onzichtbaar gemaakt. Het kan dan lastig zijn om open te zijn over bi+ gevoelens en ervaringen. De panelleden herkennen hoe onzichtbaar bi+ is en dat mensen hen soms onterecht aanzien voor hetero of homo/lesbisch. Zelf proberen ze zoveel mogelijk open te zijn en ze zien dat dit helpt.

Geen psychisch, maar maatschappelijk probleem
Het grote bi+ onderzoek dat 10 prominente onderzoekers uitvoerden voor Bi+ Nederland, verscheen onlangs. Uit de antwoorden van 3.000 bi+ mensen bleek dat ze op veel manieren te maken kregen met de norm van monoseksualiteit. Dit is niet onschuldig, want mensen die hier meer mee te maken krijgen hebben een minder goede mentale gezondheid. Het onderzoek laat zien dat niet bi+ zijn maakt dat mensen mentale problemen hebben, maar gebrek aan erkenning, zichtbaarheid en acceptatie in de samenleving. Daar ligt dus ook de oplossing.

Bi+ inclusiviteit
Hoe krijgen we een samenleving die meer bi+ inclusief is? Wat helpt? Volgens Naomi begint het bij zelfacceptatie. Als je jezelf accepteert en je helemaal jezelf bent dan trek je je minder aan wat anderen van je vinden. Je leeft je eigen leven. Shirodj vindt representatie erg belangrijk, want daardoor wordt bi+ zichtbaarder en leren mensen het kennen. Astrid wil dat COC Nederland er is voor iedereen en daar werkt ze hard aan. Ze is blij met Bi+ Nederland want de organisaties kunnen samen nog meer bereiken voor bi+ inclusiviteit. Tot slot deelden de luisteraars online heel veel ideeën over een bi+ inclusieve samenleving. Er staat ons allemaal nog veel te doen!


Workshops
Een Bi+ Dag is natuurlijk niet compleet zonder workshops! In deze editie waren er acht workshops in twee rondes waar je uit kon kiezen. Hier onder volgen korte impressies van elke workshop.
Hier kun je het programma van de Bi+ Dag online nog een keer bekijken met meer informatie over de workshopgevers!

Newbi+
Sara Verlee
Alle deelnemers van twintigers tot en met vijftigers zijn hun bi+ gevoelens aan het ontdekken of er (opnieuw) mee bezig hoe ze er vorm aan kunnen geven. Iemand zei: ‘Het is niet zozeer wat ik ben, maar wie ik ben.’ Ze wisselden uit in groepjes hoe ze dit proces beleven, hoe ze open kunnen zijn en anderen ontmoeten. Er was veel herkenning. De tips en handvatten komen later in een artikel op de website te staan.

Leef je verlangen – het 8 stappenplan
Robbert Nijziel
Het stappenplan dat Robbert samen met zijn partner Yvonne presenteerde hielp deelnemers om zichzelf serieus te nemen in hun eigen verlangen en om daar voor te gaan staan. Er ontstonden mooie gesprekken en er was veel herkenning. Iemand zei: ‘Je hebt mij het belang duidelijk gemaakt om ook rekening te houden met wat er bij je partner speelt en daar oog, respect en empathie voor te hebben. Dankjewel daarvoor.’

Zelfzorg voor bi+ mensen
Esther Zwietink
Veel vormen van zelfzorg kwamen aan bod: sociale, psychologische, emotionele, fysieke, financiële, omgevings- en professionele zelfzorg. In de gesprekken en oefeningen bleek dat veel mensen geneigd zijn vooral voor anderen te zorgen. Workshopleider Esther: “Het is eigenlijk niet zo moeilijk. Het gaat er vooral over: gun je dit jezelf. Net als in het vliegtuig is het zaak eerst je eigen zuurstofmasker op te zetten voordat je iemand anders gaat helpen.”

Bi+ Impro
Marijn Hermanus 
In deze improvisatietheater workshop werden deelnemers uitgedaagd om met een lach ongemak te ervaren. Door de behoefte aan controle los te laten, ontstond er veel moois en verrassends. Als afsluiter werd een gesprek bij ‘Marijn van Nieuwkerk’ geïmproviseerd waar deskundigen vertelden hoe een samenleving de inclusie van de hetero minderheid kan bevorderen. Workshopleider Marijn: “Mooi om te zien hoe iedereen mee ging en ieder op eigen manier durfde te stralen.”

Storytelling
Yinske Silva
In deze workshop werd geleerd hoe je een verhaal op je eigen manier kan vertellen, echt vanuit jezelf. Effectief en vanuit je eigen stijl. “Wat mijn gesprekspartner leert van mijn verhaal, is anders dan wat ik leer van mijn eigen verhaal en andersom. De interpretatie van een ander ligt echt bij jezelf.”

Bi+ Empowerment
Michael van Roosbroeck
Wanneer voel je je empowered en wie kan ervoor zorgen dat je je empowered voelt? De waarde van authenticiteit stond centraal. Ogenschijnlijk kleine stapjes en acties zijn heel waardevol. Ook helpt het om ‘in de flow’ te zitten en er werd aangereikt hoe je hier méér in kan komen. Voor meerdere mensen was het een succes en empowering dat ze hier vandaag waren. Een deelnemer zei: “Ik wil graag empowered worden en steviger in mijn schoenen staan. Deze workshop volgen was daarin een eerste stap.”

Vormgeven bi+ relaties
Hermine Kroon
In het vormgeven van een veilige en gezonde relatie staan twee vragen centraal: Ben ik oké voor jou zoals ik ben? Sta je voor me klaar als ik je nodig heb? De deelnemers leerden over de essentiële relatie-ingrediënten toegankelijkheid, responsiviteit en betrokkenheid, over hechtingsstijlen en hoe dit uitwerkt op copingstrategieën. Ze pasten hun nieuwe kennis toe in het voeren van een moeilijk gesprek. Een deelnemer zei: “Ik begrijp nu wat er in eerdere relaties misging.”

Bi+ intimiteit & consent
Wilrieke Sophia
Hoe kun je zowel alleen als met een ander tóch fysieke verbinding ervaren? Dit leerden deelnemers en een deelnemer zei “Ik voel me heerlijk ontspannen en in verbinding met mezelf.” Ook kwam aan bod hoe ze grenzen en verlangens kunnen voelen en communiceren. Een andere deelnemer: “Ik leer nu dat ik gewoon een beetje meer tijd nodig heb om te weten of ik ja of nee wil zeggen. Wat een ontdekking!”  Workshopleider Wilrieke Sophia: “Ja zeg je op één vraag, op de volgende vraag mag je opnieuw antwoorden.”


Spoken Word
Naomi Veldwijk
Speciaal voor deze dag spreekt Naomi Veldwerk via Spoken Word wat haar gevoel is over haar bi+ zijn. Het is raak en raakt velen van ons. Hier een korte impressie:

Als de zon half aan de horizon hangt
en de lucht blauw roze kleurt
kijken we allemaal verwonderd
naar het natuurverschijnsel
Niemand die zich afvraagt
waarom deze kleuren door elkaar, in elkaar
naast elkaar, van elkaar, met elkaar
Waarom de ene net iets feller dan de ander
waarom de ene in de ander verandert
Het is gewoon zo
en het is prachtig


Slot
Esther Wouters en Barbara Oud concluderen dat deze dag een ware belevenis was, een echt avontuur. De tijd vloog voorbij, de sfeer was fantastisch en hartverwarmend. De aanwezigen delen online hoe ze het vonden. Wat vooral terug komt is ‘inspirerend’, ‘thuiskomen’ en ‘steunend’.

Barbara bedankt iedereen die deze dag heeft mogelijk gemaakt: Het Bi+ Dag team met GJ, Joshua, Monique, Mylène en Floris. De technische ondersteuners: Marjan, Violeta, Daphne, Hilda, Marjolein en Michiel. De panelleden, workshopleiders en natuurlijk alle deelnemers. Deelname was gratis en dat kon door alle vrijwillige donaties en de sponsering van het ministerie van OCW, het Bob Angelo Fonds, de Roze Jonker en het Blauwe Fonds. Tot slot spreekt Esther haar grote dank uit namens iedereen aan Barbara, die de eindverantwoordelijke en hoofdorganisator van deze dag was.


Aangehaakt blijven of actief worden?
Schrijf je hier in voor de Bi+ Nieuwsbrief

Word hier lid van de facebook groep

Woensdag 14 april is er weer de Bi+ Online Meetup!

Vrijdag 30 april is er de Bi+ World Meetup

Wil je actief een bijdrage leveren aan de bi+ inclusieve samenleving? Word vrijwilliger! Mail naar barbara@biplus.nl


Afterparty
Na afloop van het officiële programma werd er nog door ruim 30 mensen in een online afterparty ruimte nagepraat en dit ging spreekwoordelijk door tot in de late uurtjes.

ook interessant…

terugblik bi+ boot 2024

terugblik bi+ boot 2024

Na een regenachtige editie vorig jaar, voer de Bi+ Boot dit jaar met een vrolijk zonnetje door de Amsterdamse grachten. Passend bij het thema van Pride Amsterdam (Together), was...

Lees meer
bi+ pride

bi+ pride

Halverwege de lente beginnen door het hele land lokale Prides. Denk aan jaarlijkse terugkerende evenementen zoals Roze Zaterdag, Roze Woensdag en Roze Maandag, maar ook begrippen...

Lees meer
nieuwe website

nieuwe website

In de vier en een half jaar dat Bi+ Nederland bestaat, hebben we al veel bereikt. We hebben de eerste grote wetenschappelijke onderzoeken over bi+ in Nederland geïnitieerd, we...

Lees meer