Woensdag 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Als je graag op iemand wil stemmen die openlijk bi+ is, heb je weinig keus. Bi+ Nederland baseert zich hierbij op de kieswijzer van het COC, rainbowvote.nu waar slechts 6 kandidaten zich voorstellen als bi of queer. Daarnaast weten we van één andere kandidaat dat ze elders open praat over haar relaties met mannen en met vrouwen. In totaal staan meer dan 1.000 mensen verkiesbaar voor de 150 zetels in de plenaire zaal van het Tweede kamergebouw in Den Haag.
Hoewel misschien niet iedereen in de politiek zich geroepen voelt om publiekelijk als bi+ uit de kast te komen, heeft het natuurlijk wel onmiddellijk een positief effect als mensen met bi+ gevoelens en ervaringen zich ook op die manier kunnen identificeren met de mensen die hen willen vertegenwoordigen. Misschien is de kieswijzer rainbowvote.nu niet direct de plek om hier nadrukkelijk voor uit te komen. Kandidaten worden gevraagd of ze ‘LHBTI zijn’, niet op welke manier ze LHBTI zijn. Sommige hebben dit toegelicht in hun persoonlijke profiel, maar niet iedereen.
Je kunt je afvragen of dat uitmaakt, homo, lesbisch of bi+ zijn. Maar zoals je in de bi+ factsheet kunt lezen hebben mensen met bi+ gevoelens en ervaringen andere zaken in het leven waar ze tegenaan lopen dan lesbische vrouwen en homo mannen. Lesbische vrouwen en homo mannen hebben bijvoorbeeld geen tot weinig last van de monoseksuele norm. Dat er van je verwacht wordt slechts op één geslacht of gender te vallen. Dit betekent ondermeer dat de emancipatie van mensen met bi+ gevoelens en ervaringen andere accenten nodig heeft dan de emancipatie van lesbische vrouwen en homo mannen.
Gelukkig zijn de meeste partijen en kandidaten op rainbowvote.nu wel actief betrokken op onderwerpen die ook belangrijk zijn voor de emancipatie van bi+ mensen. Op rainbowvote.nu kun je checken waar de verschillende partijen de afgelopen kamerperiode voor of tegen hebben gestemd (klik hier) en kun je lezen welke beloften de partijen maken richting LHBTI+ in het algemeen en bi+ in het bijzonder (klik hier).
Politieke belofte: emancipatie bi+ personen bevorderen
Op basis van de afgelopen 4 jaar stemgedrag zou je kunnen stellen dat de SGP zoals verwacht geen fan is van LHBTI+ emancipatie, maar ook de PVV, Forum voor Democratie en de ChristenUnie zagen weinig heil in veel voorstellen die de LHBTI+ emancipatie vooruit zouden kunnen helpen. Jammer genoeg hebben deze partijen niet aan het COC laten weten wat ze de komende 4 jaar voor elkaar zouden willen krijgen op emancipatiegebied.
Bij de partijen die wél hun ideeën voor de komende 4 jaar aan het COC doorstuurden blijkt dat vooral het CDA, maar ook 50+, Lijst Henk Krol en de VVD nogal weifelend zijn over een stevige emancipatoire koers vooruit. Het beste is de LHBTI+ emancipatie gebaat bij een stem op Volt, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Bij1, D66, Splinter, Code Oranje, SP en de PvdA.
Uiteindelijk hebben Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP), Kirsten van den Hul (PvdA), Esther Ouwehand (PvdD) en Liane den Haan (50PLUS) het Regenboog Stembusakkoord ondertekend. Dit stembusakkoord vat een aantal punten samen waarop tijdens het COC’s lijsttrekkersdebat op 6 februari overeenstemming is bereikt.
Alle partijen die meedoen aan rainbowvote.nu zijn het erover eens dat de Rijksoverheid een inclusief beleid dient te voeren om de emancipatie van bi+ personen te bevorderen.
Bi+ Nederland heeft de afgelopen maand enkele politici geïnterviewd.
Carline van Breugel is openlijk bi+ en vertelde enthousiast over haar kandidaatschap en de ongeveer 18.000 voorkeurstemmen die ze nodig heeft om daadwerkelijk in de Tweede Kamer te komen.
Ook spraken we woordvoerder emancipatie Zohair El Yassini van de VVD. Hij vindt dat je op een partij moet stemmen die zich voor je inzet niet omdat je bi+ bent, maar omdat je een Nederlander bent en jezelf wilt kunnen zijn.
En we ‘eerden’ drie kamerleden met interviews die zich de afgelopen 4 jaar extra hebben ingezet voor LHBTI+ emancipatie. Emancipatie woordvoerders Nevin Özütok (GroenLinks), Kirsten van den Hul (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) staan ook wel bekend als de 3 musketiers van de emancipatie. Tijdens de interviews bleek dat ze erg open stonden om op te komen voor mensen met bi+ gevoelens en ervaringen. Wat al resulteerde in een aangenomen motie om uit te zoeken waarom bi+ vrouwen zo vaak te maken hebben met geweld achter de voordeur. Een stem op één van deze drie ervaren kandidaten is dus een zekere stem voor aandacht voor bi+ thema’s op de agenda van de tweede kamer.
Bi+ Nederland wil de komende jaren graag op politiek vlak meer aandacht voor bi+, en dat gaat beter met mensen die actief met je meedenken en het voor je opnemen.
Als Bi+ Nederland doen we niet aan een stemadvies, want we weten dat mensen met bi+ gevoelens en ervaringen zélf wel uitmaken wat ze belangrijk vinden en waar ze op willen stemmen. Het is persoonlijk en helemaal aan jou. Wil je bi+ emancipatie laten meewegen in je stem? Kijk dan nog een keer op rainbowvote.nu, dan weet je bij welke partijen en kandidaten je moet zijn. Gelukkig is er dan heel veel keus!
Maar mocht je ook dan nog zwevend zijn en representatie belangrijk vinden, dan hebben we hier het lijstje van kandidaten die openlijk bi+ zijn:
D66
Carline van Breugel – plek 32
GroenLinks
Martine Doppen – plek 35
Partij voor de Dieren
Ines Kostic – plek 12
Leonie Gerritsen – plek 23
Bij1
Yvette Luhrs – plek 9
Volt
Marieke Koekkoek – plek 4
Bibi Wielinga – plek 6