Wat of wie is eigenlijk ‘bi+’ ?

Heel in het kort: ben je niet monoseksueel, dan ben je bi+

Iemand is bi+ als hij/zij/hen valt op meer dan één geslacht/gender.

Dat kan heel uitgesproken als in mensen die zich heel nadrukkelijk bi, pan of queer noemen, maar het kan ook subtieler als mensen die ‘een beetje bi’ zijn, bischierig, of er gewoon geen naam aangeven.

Als we het hebben over mensen met bi+ gevoelens en ervaringen, dan gaat het over een hele brede en diverse groep mensen die (ooit) romantisch en/of seksueel aangetrokken is (geweest) tot meer dan alleen één geslacht of gender. 

Bi+ kan een identiteit zijn, maar veel mensen met bi+ gevoelens en ervaringen zien dat niet zo. Voor sommige mensen is het een leuke verrassing dat ze zich ook goed voelen bij iemand waar ze volgens de eigen seksuele oriëntatie niet op zouden vallen, voor anderen is het niet meer dan natuurlijk dat ze op een persoon vallen en niet in eerste plaats op een geslacht of gender, voor weer anderen overheerst verwarring en schaamte.

Bi+ gevoelens en ervaringen kunnen allerlei vormen aannemen: De zelfbenoemde hetero vrouw die het leuk vindt om een andere zelfbenoemde hetero vriendin uit te nodigen om samen een man te verwennen. De zelfbenoemde homo man die in een darkroom ineens een vrouw tegenkomt. De biseksuele man die een relatie met een vrouw heeft en daarnaast soms in het geheim seks met mannen. Uitgesproken pan, bi-curious, queer en hetero-flex jongeren die niet in hokjes denken. De hetero jongen die alleen nog maar porno kijkt van trans vrouwen met piemels. Het lesbische meisje dat opeens een relatie krijgt met een trans man. De hetero man die ineens merkt dat hij stapelverliefd is op zijn voetbaltrainer. Mensen die de liefde overkomt en er gewoon voor openstaan.

Van mensen in een relatie die schaamtevol zoeken hoe ze vorm kunnen geven aan hun behoeften en fantasieën, tot mensen in een open relatie die elkaar ruimte geven om seksueel en romantisch te blijven ontdekken.

Van mensen die alleen op mannelijkheid of vrouwelijkheid vallen, tot mensen die volledig genderblind zijn en zich aangetrokken voelen tot bepaalde persoonlijkheden ongeacht de gender. Van mensen die heel bewust juist met alle soorten genders intiem willen zijn, tot de avonturiers die fantaseren over orgies waar gender helemaal niet meer aan de orde is. Enzovoort.

Hoewel bi+ dus op allerlei manieren voorkomt, delen mensen met bi+ gevoelens en ervaringen dat deze seksuele oriëntatie in de samenleving weinig zichtbaar is en positieve beeldvorming vaak tekort schiet.

Voor vrijwel iedereen geldt de vraag: ‘Hoe zullen anderen reageren als ik hier open over ben?’ ‘Begrijpen anderen mijn gevoelens, fantasieën en ervaringen of moet ik mezelf steeds weer uitleggen en verantwoorden?’ ‘Krijg ik te maken met vooroordelen?’ ‘Word ik nog serieus genomen door mijn vrienden, familie, collega’s en partner?’

Vanuit Bi+ Nederland bepleiten we ‘meer ruimte voor iedereen’. Wij houden niet van belemmeringen die mensen beperken in hun liefde, lust en fantasieën.

Visited 668 Times, 1 Visit today

Over redactie

de bi+ redactie bestaat uit meerdere vrijwilligers van Bi+ Nederland die van en voor mensen met bi+ gevoelens en ervaringen schrijven. Als je zin hebt om mee te schrijven, stuur dan een mail naar redactie@biplus.nl

Related Posts